Zapiekanka z mięsem mielonym i ryżem
Zapiekanka z mięsem mielonym i ryżem
1 torebka ryżu
½ kg mięsa mielonego
marchew - 2 szt.
pieczarki - 0,5 kg
cebula - 1 szt.
masło - do smażenia
przyprawy: maggi, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Ryż ugotować i wystudzić.
Marchew pokroić w większą kostkę, pieczarki w cienkie plastry, cebulę w kostkę.
Na maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę, a po chwili smażenia pieczarki.
Mięso przesmażyć na patelni doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.
SOS:
mąka
mleko + woda
jajko
masło
Stopione masło wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem i wodą, zagotować. Przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Do gorącego sosu wbić jajko i szybko wymieszać (może też być opcja bez jajka).
Na spód naczynia wyłożyć ryż zmieszany z kurkumą. Wyłożyć przesmażone warzywa i mięso. Na mięso wylać sos. Na koniec posypać serem – jeśli lubicie :) można też dodać pietruszkę/koperek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30 -35 minut.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz