Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Ruloniki mexico

Ruloniki mexico

Coś do pochrupania ...


  • kilka plastrów tortilli

  • ½ filetu z kury

  • 1 torebka ryżu parboiled

  • 1 mała papryka

  • 3 łyżki kukurydzy

  • ½ średniej czerwonej cebuli

  • olej do smażenia

marynata do mięsa: sos bbq oliwa z oliwek, czosnek (można użyć w proszku), dużo ziół świeżych lub suszonych: oregano, bazylia, zioła prowansalskie

dodatkowo: wykrawacz lub kubek o średnicy 9 cm, wykałaczki

Ryż ugotować według przepisu.

Mięso pokroić w mniejszą kostkę, zamarynować w marynacie (minimum 30 minut). Mięso obsmażyć na patelni z dodatkiem oleju, gdy zacznie się rumienić dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz paprykę też pokrojona w mniejszą kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać ryż i kukurydzę. Wszystko razem dokładnie wymieszać.


 

 


 

 

 

 

 

 

Z dużych placków tortilli wykroić krążki o średnicy 9 cm. Na każdy placek nałożyć mniejszą ilość farszu i delikatnie skręcić. Spiąć wykałaczką.




 


 

 

 

 

 

 

 

Smażyć na głębokim oleju do momentu, aż ruloniki zaczną nabierać złotego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym lub słodkim chilli.


SMACZNEGO ! 💗



Komentarze