Ruloniki mexico
Ruloniki mexico
Coś do pochrupania ...
kilka plastrów tortilli
½ filetu z kury
1 torebka ryżu parboiled
1 mała papryka
3 łyżki kukurydzy
½ średniej czerwonej cebuli
olej do smażenia
marynata do mięsa: sos bbq oliwa z oliwek, czosnek (można użyć w proszku), dużo ziół świeżych lub suszonych: oregano, bazylia, zioła prowansalskie
dodatkowo: wykrawacz lub kubek o średnicy 9 cm, wykałaczki
Ryż ugotować według przepisu.
Mięso pokroić w mniejszą kostkę, zamarynować w marynacie (minimum 30 minut). Mięso obsmażyć na patelni z dodatkiem oleju, gdy zacznie się rumienić dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz paprykę też pokrojona w mniejszą kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać ryż i kukurydzę. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Z dużych placków tortilli wykroić krążki o średnicy 9 cm. Na każdy placek nałożyć mniejszą ilość farszu i delikatnie skręcić. Spiąć wykałaczką.
Smażyć na głębokim oleju do momentu, aż ruloniki zaczną nabierać złotego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym lub słodkim chilli.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz