Mini serniczki z borówką
Mini serniczki z borówką
Serowe mini deserki o rewelacyjnym smaku, ze spodem wyłożonym ciasteczkami Oreo i górą zwieńczoną słodką borówką. Przepyszne i szybkie w przygotowaniu.
150 g ciasteczek oreo
500 g twarogu sernikowego z wiaderka
250 g mascarpone
2/3 szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy (w proszku)
1 cukier waniliowy
1 jajko
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
100 g białej czekolady (można zastąpić gotową polewą
z białej czekolady lub karmelową)
borówki
Formę (na 12 muffinek) wyłożyć papilotkami. Jeśli użyjemy silikonowych papilotek lub silikonowych form ciasto nie będzie się przyklejało do papieru.
Ciasteczka Oreo posiekać nożem na dość drobne kawałki – można też użyć blendera.
Twaróg wyłożyć (można użyć twarogu z wiaderka, lub 3- krotnie zmielić zwykły biały ser). Do miski dodać też serek mascarpone, budyń, cukier puder, cukier waniliowy i otartą skórkę z pomarańczy. Całość zmiksować mikserem lub wymieszać łyżką.
Następnie dodać jajko i miksować jeszcze przez chwilę, aż wszystko się połączy.
Do formy wsypać pokruszone ciasteczka Oreo (na wysokość około 1 cm).
Na ciasteczka wyłożyć masę serową. Masą należy wypełnić całe papilotki, bo w przeciwieństwie do muffinek ciasto nam nie urośnie.
Serniczki piec w 180 stopniach przez 25 minut. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i wystudzić.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (jeśli używamy gotowej plewy, należy ją przygotować według instrukcji na opakowaniu) i polać nią wystudzone wcześniej serniczki. Na jeszcze ciepłą czekoladę ułożyć borówki, aby się trzymały po zastygnięciu czekolady.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz