Cynamonki
Cynamonki
Cynamonowe bułki są uwielbiane za swoje wyjątkowe połączenie aromatu cynamonu, słodkiego smaku, miękkości i unikalnego wyglądu - skręcone w spiralę, tworzą niebanalną strukturę. To pyszny i bardzo popularny wypiek. Intensywny zapach cynamonu rozchodzi się w trakcie pieczenia, tworząc niezwykle przyjemny zapach w całym pomieszczeniu. Są idealnym dodatkiem do porannej kawy lub herbaty, ale mogą być również smacznym słodkim deserem lub przekąską o każdej porze dnia.
50 g masła
20 g cukru
130 g ciepłego mleka
12 g drożdży
210 g mąki
szczypta soli
żółtko lub jajko do posmarowania
MASA:
50 g roztopionego masła
30 g trzcinowego cukru
8 g cynamonu
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże (uwaga! mleko musi być ciepłe, nie gorące), miękkie masło, cukier i wszystko razem wymieszać.
Dodać
mąkę i zagnieść ciasto, aby powstałą kulka. W razie potrzeby dodać mąki.
Kulę ciasta przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić w małym garnuszku, dodać cynamon i cukier. Odstawić do lodówki, aby zgęstniało.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować.
Posmarować cynamonową masą i skręcić w rulon. Pokroić w cienkie plasterki około 1,5 cm.
Rozłożyć na
blaszkę wyścieloną papierem lub w ceramicznym naczyniu
posmarowanym tłuszczem. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub żółtkiem.
Piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu i ostygnięciu posypać delikatnie cukrem pudrem lub lukrem, doskonale też smakują bez żadnych dodatków podane od razu po upieczeniu na ciepło.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz