Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Cynamonki

Cynamonki

Cynamonowe bułki są uwielbiane za swoje wyjątkowe połączenie aromatu cynamonu, słodkiego smaku, miękkości i unikalnego wyglądu - skręcone w spiralę, tworzą niebanalną strukturę. To pyszny i bardzo popularny wypiek. Intensywny zapach cynamonu rozchodzi się w trakcie pieczenia, tworząc niezwykle przyjemny zapach w całym pomieszczeniu. Są idealnym dodatkiem do porannej kawy lub herbaty, ale mogą być również smacznym słodkim deserem lub przekąską o każdej porze dnia.

 
 

       50 g masła

20 g cukru

130 g ciepłego mleka

12 g drożdży

210 g mąki

szczypta soli

żółtko lub jajko do posmarowania

MASA:

50 g roztopionego masła

30 g trzcinowego cukru

8 g cynamonu

Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże (uwaga! mleko musi być ciepłe, nie gorące), miękkie masło, cukier i wszystko razem wymieszać.



 

 

 

 

 

 

 

 

Dodać mąkę i zagnieść ciasto, aby powstałą kulka. W razie potrzeby dodać mąki.

Kulę ciasta przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić w małym garnuszku, dodać cynamon i cukier. Odstawić do lodówki, aby zgęstniało.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować.



 

 

 

 

 

 

 

Posmarować cynamonową masą i skręcić w rulon. Pokroić w cienkie plasterki około 1,5 cm.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozłożyć na blaszkę wyścieloną papierem lub w ceramicznym naczyniu posmarowanym tłuszczem. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub żółtkiem.


 


 

 

 

 

 

 

 

Piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu i ostygnięciu posypać delikatnie cukrem pudrem lub lukrem, doskonale też smakują bez żadnych dodatków podane od razu po upieczeniu na ciepło.

SMACZNEGO ! 💗

Komentarze