Sałatka z orzechem i karmelizowanymi gruszkami
Sałatka z orzechem i karmelizowanymi gruszkami
szpinak
2 gruszki (najlepiej jak będą twarde)
ser pleśniowy kozi – roladka (lub camembert)
orzechy włoskie (lub pekan)
granat
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
DRESSING:
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu balsamicznego (lub bez)
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
💥dressing można zastąpić gęstym sosem balsamicznym
Na patelni rozpuścić cukier z masłem, gdy zacznie zmieniać barwę na złocistą dodać pokrojone w ósemki (lub na mniejsze kawałki) gruszki oraz orzechy. Przemieszać i chwilę karmelizować, aż gruszki się zarumienią i lekko zmiękną. Uważać, żeby nie zrobiły się całkiem miękkie, muszą być chrupiące, wtedy fajniej smakują.
Kozi ser pokroić na grubsze plastry (0,5-0,7 mm) i zrumienić z dwóch stron na gorącej suchej patelni. W zależności od sera, może nam delikatnie popłynąć, w takim przypadku za pomocą łopatki (najlepiej silikonowej) obrócić go na drugą stronę, a gdy będzie już zrobiony pozostawić go na patelni do ostygnięcia, wówczas zrobi nam się znowu sztywny. Każdy plaster sera przeciąć na połowę.
💥Nie każdy gustuje w serach kozich, więc jeśli zamiast koziego użyjemy camembert, wówczas od razu kroimy go na mniejsze trójkąty i wrzucamy do sałatki. Jednak w tym przypadku warto wypróbować akurat kozi, gdyż zrumieniony smakuję naprawdę wybornie !
Gruszki oraz ser wyłożyć na szpinak.
Posypać ziarnami granatu, całość polać dressingiem, ja dzisiaj użyłam sosu balsamicznego.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz