Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Sałatka z orzechem i karmelizowanymi gruszkami

Sałatka z orzechem i karmelizowanymi gruszkami

 

  • szpinak

  • 2 gruszki (najlepiej jak będą twarde)

  • ser pleśniowy kozi – roladka (lub camembert)

  • orzechy włoskie (lub pekan)

  • granat

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka cukru


     

     

     

     

     

     

     

    DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżka octu balsamicznego (lub bez)

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • sól

  • pieprz

💥dressing można zastąpić gęstym sosem balsamicznym

Na patelni rozpuścić cukier z masłem, gdy zacznie zmieniać barwę na złocistą dodać pokrojone w ósemki (lub na mniejsze kawałki) gruszki oraz orzechy. Przemieszać i chwilę karmelizować, aż gruszki się zarumienią i lekko zmiękną. Uważać, żeby nie zrobiły się całkiem miękkie, muszą być chrupiące, wtedy fajniej smakują. 


 

 

 

 

 

 

 

Kozi ser pokroić na grubsze plastry (0,5-0,7 mm) i zrumienić z dwóch stron na gorącej suchej patelni. W zależności od sera, może nam delikatnie popłynąć, w takim przypadku za pomocą łopatki (najlepiej silikonowej) obrócić go na drugą stronę, a gdy będzie już zrobiony pozostawić go na patelni do ostygnięcia, wówczas zrobi nam się znowu sztywny. Każdy plaster sera przeciąć na połowę. 

💥Nie każdy gustuje w serach kozich, więc jeśli zamiast koziego użyjemy camembert, wówczas od razu kroimy go na mniejsze trójkąty i wrzucamy do sałatki. Jednak w tym przypadku warto wypróbować akurat kozi, gdyż zrumieniony smakuję naprawdę wybornie ! 

Gruszki oraz ser wyłożyć na szpinak.


 

 

 

 

 

 

 

Posypać ziarnami granatu, całość polać dressingiem, ja dzisiaj użyłam sosu balsamicznego. 

 

SMACZNEGO ! 💗 

Komentarze