Sałata rzymska z krewetkami i sosem worcestershire
Sałata rzymska z krewetkami i sosem worcestershire
sałata rzymska
2 garście mrożonych krewetek gotowanych
spora garść pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula
1 awokado
1 czubata łyżka drobno tartego sera parmezanu
garść prażonych pestek dyni
pół długiej bagietki pszennej
olej lub oliwa do smażenia
sos do sałaty:
3 łyżki majonezu
2 łyzki jogurtu gęstego naturalnego
1 łyżka sosu worcestershire
3 łyżki drobno tartego parmezanu
sól
pieprz
sos do krewetek:
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 zmielonych płatków chili lub czerwonej ostrej papryki w proszku
odrobina mąki pszennej do posypania
Krewetki rozmrozić, usunąć pancerze i wysuszyć.
Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmażyć i wrzucić krewetki. Dodać wszystkie przyprawy i oprószyć delikatnie mąką. Smażyć do lekkiego zarumienienia z obu stron. Pozostawić do wystygnięcia.
Sałatę rzymską rozdzielić, umyć i osuszyć listki. Rozłożyć na talerz w którym będziemy serwować naszą sałatkę.
Wszystkie składniki sosu połączyć. Sosem polać sałatę (dodać sosu sporą ilość, zostawić 3 łyżki na polanie góry sałatki).
Na sałatę polaną sosem rozłożyć pomidorki, które wcześniej pokroić w plasterki.
Dodać cebulę pokrojoną w jak najcieńsze krążki.
Dodać awokado pokrojone w cienkie plasterki (jeśli sałatka ma być na później – awokado należy skropić sokiem z cytryny, żeby nie zrobiło się ciemne).
Rozłożyć krewetki.
Polać pozostałym sosem. Posypać parmezanem i pestkami dyni, które wcześniej uprażyć na suchej patelni z dodatkiem soli.
Bagietkę pokroić w ukośne cienkie plastry i obsmażyć na suchej patelni lub grillu – podawać razem z sałatką.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz