Ogórki z keczupem
Ogórki z keczupem
zalewa:
2l wody
3 szkl. cukru
4 łyżki soli
1 szkl. keczupu pikantnego
1 szkl. octu
do jednego słoika wrzucamy:
koper
ziele angielskie
czosnek
gorczyca
Sposób przyrządzenia:
Zalewę zagotować, ostudzoną zalać ogórki.
Brzegi słoików i pokrywki wytrzeć do sucha, zakręcić.
Pasteryzować 10 minut lub do momentu aż zaczną zmieniać kolor, to znak, że należy wyjąć już słoiki.
Słoiki ustawić do góry dnem na połowę kocyka, a drugą przykryć, aby każdy słoik znajdował się pod kocem. W ten sposób pozostawić na całą noc.
Następnego dnia można już wynieść do spiżarni lub inne ciemne miejsce.
SMACZNEGO ! 💗
💥Z podanej porcji wychodzi około 7 litrowych słoików.
Komentarze
Prześlij komentarz