Bułeczki wiejskie faszerowane kiełbasą
Bułeczki wiejskie faszerowane kiełbasą
bułeczki:
3 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
250 ml wody
1 opakowanie suszonych drożdży
3 łyżki oleju
farsz:
kiełbasa (ulubiona)
2 małe cebule
ser żółty
keczup
oliwa
W garnuszku zmieszać wodę z olejem, cukrem i solą, lekko podgrzać.
Do misy robota wsypać mąkę i suszone drożdże, zamieszać, wlać płynne składniki.
Ciasto wyrabiać za pomocą haka do pizzy 5 minut. Metalową misę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 50 ºC na 20 minut – do wyrośnięcia ciasta. Po tym czasie wyjąć misę i jeszcze chwilkę wyrabiać.
Kiełbasę pokroić w drobniejszą kostkę, wrzucić na patelnię, przesmażyć, w międzyczasie dodać cebulę pokrojoną w pióra, smażyć aż cebula się zeszkli.
Z ciasta zrobić wałek i pokroić go na 12 części, z każdego kawałka uformować bułkę, którą trzeba spłaszczyć, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej bułce zrobić dołek.
Trochę oleju zmieszać z keczupem – odmierzyć taką ilość, żeby starczyła na wysmarowanie bułeczek w środku i na brzegach. W każdy dołek dodać jeszcze kleks keczupu i wyłożyć farsz, posypać startym żółtym serem.
Napełnione bułeczki odstawić jeszcze na około 15 minut, żeby podrosły.
Bułki piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.
💥bułeczki możesz też zrobić w innej wersji, na blat podsyp mąkę, ciasto rozwałkuj w prostokąt (około 25x30 cm), na całość rozłóż farsz, zostaw pusty dłuższy brzeg, żeby "domknąć" roladę. Zwiń roladę dosyć ściśle wzdłuż dłuższego brzegu. Za pomocą ostrego noża pokrój na plastry około 1,5-2 cm grubości (wyjdzie ich około 16-18 sztuk). Plastry rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Czas pieczenia i temperatura j/w.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz