Tacos meksykańskie
Tacos meksykańskie
Niewielkich rozmiarów tacos z różnym nadzieniem to jedno z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej. Pszenne tortille upieczone są na chrupiąco i wypełnione po brzegi pysznymi dodatkami. Ze względu na swój wyjątkowy smak tacos szybko zyskały popularność na innych kontynentach, a do środka chrupiącego placka zaczęto dodawać przeróżne gatunki mięs, różnorodne warzywa, a nawet owoce. Co do meksykańskich tacos przyda się najbardziej? Mięso mielone, sos meksykański, ciągnący się żółty ser i koniecznie sos czosnkowy, aby zanurzyć już gotowe łódeczki.
placki tortilli
400 g mięsa mielonego wieprzowego
kilka łyżek sosu pomidorowego meksykańskiego z warzywami (ewentualnie sos pomidorowy + łyżka kukurydzy + łyżka czerwonej fasoli z puszek + 1/2 czerwonej papryki; wszystkie te warzywa należy dodać do przesmażonej cebuli z czosnkiem i razem chwilę smażyć)
1 średniej wielkości cebula
1 czosnek
150 g sera żółtego
szczypior
dodatkowo: wykrawacz lub szklanka o średnicy około 8 cm.
Z placków tortilli powycinać mniejsze krążki o średnicy około 8 cm. Każdy placek zaczepić za ruszt piekarnika (aby wisiały na drutach), ewentualnie ułożyć na specjalny metalowy stojak do tacos i piec w piekarniku przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Można ułożyć jeden za drugim, aby zachowały swój kształt. Po ostygnięciu placki zrobią się twarde i chrupiące.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Dodać posiekany na drobno czosnek i chwilę przesmażyć, następnie wrzucić mięso mielone. Smażyć na patelni z dodatkiem oleju do momentu, aż się mięso zarumieni. Wlać kilka łyżek sosu meksykańskiego. Smażyć wszystko razem, aż sos zacznie gęstnieć. W razie potrzeby posolić.
Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać z sosem czosnkowym, najlepiej własnej produkcji:
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/04/sos-czosnkowy.html
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz