Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Tacos meksykańskie

 Tacos meksykańskie

Niewielkich rozmiarów tacos z różnym nadzieniem to jedno z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej. Pszenne tortille upieczone są na chrupiąco i wypełnione po brzegi pysznymi dodatkami. Ze względu na swój wyjątkowy smak tacos szybko zyskały popularność na innych kontynentach, a do środka chrupiącego placka zaczęto dodawać przeróżne gatunki mięs, różnorodne warzywa, a nawet owoce. Co do meksykańskich tacos przyda się najbardziej? Mięso mielone, sos meksykański, ciągnący się żółty ser i koniecznie sos czosnkowy, aby zanurzyć już gotowe łódeczki.

  • placki tortilli 

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego

  • kilka łyżek sosu pomidorowego meksykańskiego z warzywami (ewentualnie sos pomidorowy + łyżka kukurydzy + łyżka czerwonej fasoli z puszek + 1/2 czerwonej papryki; wszystkie te warzywa należy dodać do przesmażonej cebuli z czosnkiem i razem chwilę smażyć)  

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 1 czosnek

  • 150 g sera żółtego

  • szczypior

dodatkowo: wykrawacz lub szklanka o średnicy około 8 cm.

Z placków tortilli powycinać mniejsze krążki o średnicy około 8 cm. Każdy placek zaczepić za ruszt piekarnika (aby wisiały na drutach), ewentualnie ułożyć na specjalny metalowy stojak do tacos i piec w piekarniku przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Można ułożyć jeden za drugim, aby zachowały swój kształt.  Po ostygnięciu placki zrobią się twarde i chrupiące.






 

 

 

 

 

Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Dodać posiekany na drobno czosnek i chwilę przesmażyć, następnie wrzucić mięso mielone. Smażyć na patelni z dodatkiem oleju do momentu, aż się mięso zarumieni. Wlać kilka łyżek sosu meksykańskiego. Smażyć wszystko razem, aż sos zacznie gęstnieć. W razie potrzeby posolić.







 

 

 

 

Gotowym farszem wypełnić łódeczki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startym żółtym serem i zapiekać chwilę, aż ser się roztopi.



 

 

 

 

 

 

 

Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać z sosem czosnkowym, najlepiej własnej produkcji:

https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/04/sos-czosnkowy.html


SMACZNEGO ! 💗

Komentarze