Gęsta zupa pieczarkowo-grzybowa
Gęsta zupa pieczarkowo-grzybowa
Sezon kuligów i ognisk przed nami,
a nasze podniebienia już się cieszą. Zapach lasu i chłód zimowego wieczoru,
połączone z aromatem naszej pysznej zupy,
stworzą niezapomnianą atmosferę, którą będziemy długo wspominać.
Gęsta konsystencja zupy, a w niej aromatyczne grzyby,
połączone z soczystymi pieczarkami oraz spora dawka mięsa,
tworzą kompozycję niezwykle treściwą i rozgrzewającą. Tak więc, przyjaciele, przygotujcie swoje kubki,
bo konkretna zupa pieczarkowo-grzybowa czeka!
1 pętko białej kiełbasy parzonej lub gotowanej
300 g boczku surowo-wędzonego lub parzonego
600 - 700 g pieczarek
suszone grzyby (mała garść)
2 spore marchewki
1 cebula
1 mała cebula
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka mąki + olej do smażenia
przyprawy:
sól
pieprz ziołowy
pieprz naturalny
Kiełbasę i boczek pokroić na mniejsze kawałki. Przesmażyć na patelni z dodatkiem oleju, następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażyć, aż cebulka się zeszkli.
Do garnka, w którym będziemy gotować zupę wlać około 3l wody. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe oraz przesmażone mięso z cebulą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20-30 minut.
W międzyczasie w małym garnku zagotować wodę i wrzucić suszone grzyby, które gotować przez około 5 minut. Następnie odcedzić, spłukać zimną wodą.
Marchewkę pokroić w dość sporą kostkę, pieczarki w cienkie plasterki po całości, a odgotowane suszone grzyby w paseczki - wszystko wrzucić do gotującego się mięsa i gotować przez około 30 minut. W międzyczasie doprawić przyprawami.
Teraz mamy czas na zrobienie zasmażki. Na rozgrzany olej na patelni dodać łyżkę mąki, przesmażyć, gdy mąka zacznie zmieniać kolor, dodać trochę zimnej wody i energicznie wymieszać lub zasmażkę od razu wlać do zupy i zamieszać.
Wszystko dokładnie zamieszać i ostatecznie doprawić do smaku.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz