Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Gęsta zupa pieczarkowo-grzybowa

Gęsta zupa pieczarkowo-grzybowa

Sezon kuligów i ognisk przed nami, a nasze podniebienia już się cieszą. Zapach lasu i chłód zimowego wieczoru, połączone z aromatem naszej pysznej zupy, stworzą niezapomnianą atmosferę, którą będziemy długo wspominać. Gęsta konsystencja zupy, a w niej aromatyczne grzyby, połączone z soczystymi pieczarkami oraz spora dawka mięsa, tworzą kompozycję niezwykle treściwą i rozgrzewającą. Tak więc, przyjaciele, przygotujcie swoje kubki, bo konkretna zupa pieczarkowo-grzybowa czeka!

  • 1 pętko białej kiełbasy parzonej lub gotowanej

  • 300 g boczku surowo-wędzonego lub parzonego

  • 600 - 700 g pieczarek

  • suszone grzyby (mała garść)

  • 2 spore marchewki

  • 1 cebula

  • 1 mała cebula

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżka mąki + olej do smażenia

przyprawy:

sól

pieprz ziołowy

pieprz naturalny


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiełbasę i boczek pokroić na mniejsze kawałki. Przesmażyć na patelni z dodatkiem oleju, następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażyć, aż cebulka się zeszkli.

Do garnka, w którym będziemy gotować zupę wlać około 3l wody. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe oraz przesmażone mięso z cebulą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20-30 minut.

W międzyczasie w małym garnku zagotować wodę i wrzucić suszone grzyby, które gotować przez około 5 minut. Następnie odcedzić, spłukać zimną wodą.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marchewkę pokroić w dość sporą kostkę, pieczarki w cienkie plasterki po całości, a odgotowane suszone grzyby w paseczki - wszystko wrzucić do gotującego się mięsa i gotować przez około 30 minut. W międzyczasie doprawić przyprawami.

Teraz mamy czas na zrobienie zasmażki. Na rozgrzany olej na patelni dodać łyżkę mąki, przesmażyć, gdy mąka zacznie zmieniać kolor, dodać trochę zimnej wody i energicznie wymieszać lub zasmażkę od razu wlać do zupy i zamieszać.

Wszystko dokładnie zamieszać i ostatecznie doprawić do smaku.


SMACZNEGO ! 💗

 

Komentarze