Risotto z warzywami i kurczakiem
Risotto z warzywami i kurczakiem
400g risotto (2 szklanki) (np. ryż arborio)
1 filet z kury
2 marchewki
½ brokuła
8 pieczarek
garść fasolki szparagowej
½ cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
oliwa
mąka
1 litr bulionu warzywnego (gorącego)
sos:
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka Magii w płynie
- woda
Na patelni rozgrzać łyżkę masła razem z łyżką oliwy. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię, dodać posiekany czosnek i przesmażyć.
Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą, wrzucić suchy ryż. Prażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając, ryż powinien zrobić się szklisty. Następnie wlać pierwszą porcję gorącego bulionu (około 250 ml).
Bulion należy podzielić na 4 porcje. Gdy ryż wsiąknie pierwszą porcję bulionu, to dolać kolejną. Podobnie postępować do wykorzystania ostatniej porcji.
Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na połowę lub trzy części. Marchewkę obrać i pokroić w słupki podobnej długości jak fasolka. Wrzucić do ryżu – najpierw wrzucamy najtwardsze warzywa.
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki - wszystko dorzucić do ryżu.
Ryż należy często mieszać.
Po około 15 minutach dorzucić pieczarki pokrojone w cienkie plasterki.
Najlepiej, aby ryż był ugotowany „al dente”.
W międzyczasie filet pokroić w mniejszą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, wszystkie kawałki obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Usmażone mięso wymieszać z ryżem.
Składniki sosu wrzucić do szklanki, dolać wody do połowy i wymieszać. Sos wlać do risotto i jeszcze przez chwilę na małym ogniu podgrzewać danie do momentu aż sos połączy się z ryżem.
Risotto podawać od razu gorące.
SMACZNEGO ! 💗
💥Ryżu do risotto nie płuczemy, ponieważ możemy pozbawić go skrobi, która tworzy gęsty sos charakterystyczny dla tej potrawy.
💥Ważnym jest, aby risotto gotować na wolnym ogniu bez przykrycia i należy je często mieszać, dzięki czemu ryż stopniowo będzie uwalniał skrobię, która połączy się z bulionem tworząc gęsty, kremowy sos.
💥Fasolkę szparagową i brokuła możemy wcześniej zblanszować i wrzucić do ryżu na tym etapie co pieczarki. Możemy dodać inne ulubione warzywa lub pominąć któreś podane w przepisie.
Komentarze
Prześlij komentarz