Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Risotto z warzywami i kurczakiem

 Risotto z warzywami i kurczakiem

  • 400g risotto (2 szklanki) (np. ryż arborio)

  • 1 filet z kury

  • 2 marchewki

  • ½ brokuła

  • 8 pieczarek

  • garść fasolki szparagowej

  • ½ cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki masła

  • oliwa

  • mąka

  • 1 litr bulionu warzywnego (gorącego)

    sos:

    - 2 łyżeczki cukru brązowego

    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    - 2 łyżki sosu sojowego

    - 1 łyżka Magii w płynie

    - woda

Na patelni rozgrzać łyżkę masła razem z łyżką oliwy. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię, dodać posiekany czosnek i przesmażyć. 


 


 

 

 

 

 

Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą, wrzucić suchy ryż. Prażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając, ryż powinien zrobić się szklisty. Następnie wlać pierwszą porcję gorącego bulionu (około 250 ml).


 


 

 

 

 

 

Bulion należy podzielić na 4 porcje. Gdy ryż wsiąknie pierwszą porcję bulionu, to dolać kolejną. Podobnie postępować do wykorzystania ostatniej porcji.

Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na połowę lub trzy części. Marchewkę obrać i pokroić w słupki podobnej długości jak fasolka. Wrzucić do ryżu – najpierw wrzucamy najtwardsze warzywa.



 

 

 

 

 

 

Brokuł podzielić na mniejsze różyczki - wszystko dorzucić do ryżu.

Ryż należy często mieszać.

Po około 15 minutach dorzucić pieczarki pokrojone w cienkie plasterki.


 


 

 

 

 

 

Najlepiej, aby ryż był ugotowany „al dente”.

W międzyczasie filet pokroić w mniejszą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, wszystkie kawałki obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Usmażone mięso wymieszać z ryżem.

Składniki sosu wrzucić do szklanki, dolać wody do połowy i wymieszać. Sos wlać do risotto i jeszcze przez chwilę na małym ogniu podgrzewać danie do momentu aż sos połączy się z ryżem.

Risotto podawać od razu gorące.

SMACZNEGO ! 💗
 

💥Ryżu do risotto nie płuczemy, ponieważ możemy pozbawić go skrobi, która tworzy gęsty sos charakterystyczny dla tej potrawy.

💥Ważnym jest, aby risotto gotować na wolnym ogniu bez przykrycia i należy je często mieszać, dzięki czemu ryż stopniowo będzie uwalniał skrobię, która połączy się z bulionem tworząc gęsty, kremowy sos.

💥Fasolkę szparagową i brokuła możemy wcześniej zblanszować i wrzucić do ryżu na tym etapie co pieczarki. Możemy dodać inne ulubione warzywa lub pominąć któreś podane w przepisie. 

Komentarze