Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Bigos na żeberkach

Bigos na żeberkach


  • 1 główka białej kapusty

    długi pasek surowych żeberek

    300 g boczku surowo-wędzonego

    5 średnich marchewek

    1 duża cebula

    2 ząbki czosnku

    spora garść kapusty kiszonej

    przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz naturalny, majeranek, kminek

     

    Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Natrzeć ulubionymi przyprawami - może być przyprawa do żeberek lub tylko sól i pieprz. Tak zamarynowane najlepiej zostawić na całą  noc. Następnie każdy kawałek mięsa obsmażyć z obu stron na złoty kolor.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Boczek pokroić w mniejszą kostkę (boczek możemy zastąpić ulubioną kiełbasą). Przesmażyć na patelni z odrobiną oleju. Gdy boczek będzie nabierał złotego koloru, dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodać odciśniętą kiszoną kapustę i smażyć razem z boczkiem na małym ogniu, aż kapusta będzie robić się miękka.

    Do garnka w którym będziemy dusić bigos wlać odrobinę oleju. Główkę kapusty obrać z wierzchnich liści i wykroić głąb. Następnie kapustę posiekać drobno (można użyć maszynki lub robota), a marchew zetrzeć na tarce do warzyw o średnich oczkach. Poszatkowaną kapustę przetrzeć solą i wrzucić do garnka razem z marchewką.




     


     

     

     

     

     

    Kapustę z marchewką dusić na małym ogniu.

    W międzyczasie kapusta puści soki, wówczas można dodać obsmażone żeberka oraz kiszoną kapustę i boczek z patelni (wylać razem z tłuszczem).



     

     

     

     

     

     

     

                                                    
    Całość przyprawić i dusić przez około 1 godzinę pod przykryciem na małym ogniu mieszając co jakiś czas, żeby bigos nam się nie przypalił. 
     
  • SMACZNEGO ! 💗

Komentarze