Tortillki zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami
Tortillki zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami
Tortille i wrapy to przysmaki, po które coraz częściej sięgamy. Czym je nadziewać i na jakie okazje podawać? Nadaje się prawie wszystko, żeby upchnąć w środek placka. Korzystając z okazji i zupełnie bez niej możemy zafundować sobie szybkie jedzenie w postaci właśnie tortilli. Są one chrupiące i idealnie
komponują się z farszem z mięsa mielonego z
dodatkiem pieczarek i sera żółtego. Do tego ulubiony sos, plaster ogórka, liść sałaty i mamy w pełni sycące danie.
tortille (placki większe lub mniejsze)
500 g mięsa mielonego
1 cebula
300 g pieczarek
3 łyżki pomidorów w kawałkach z puszki (w sezonie można zastąpić świeżym pomidorem, wcześniej należny sparzyć jego skórkę i zdjąć oraz wydrążyć zdrewniały środek i pokroić pomidora w kostkę)
1 łyżka pikantnego keczupu
ser żółty
sól
pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, dodać pieczarki pokrojone w drobna kostkę, przyprawić solą i pieprzem.
Gdy z pieczarek odparuje woda, dodać Rozdrobnione mięso mielone i wszystko razem smażyć do momentu, aż mięso się zetnie.
Dodać pomidory, keczup i przyprawić do smaku. Smażyć do momentu, aż farsz zacznie robić się gęsty.
Każdą tortillę przekroić na połowę, nałożyć farsz, posypać żółtym serem i zapiekać w sandwichu, piekarniku,patelni lub na grillu.
Zwijać tortillki w kieszonki według instrukcji pokazanej na zdjęciach
👇👇👇
Tortillki wybornie będą smakować z ulubionym sosem lub keczupem.
propozycja sosów:
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/04/sos-czosnkowy.html
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/05/sos-majonezowy-z-bazylia-i-suszonymi.html
SMACZNEGO !💗
Komentarze
Prześlij komentarz