Przejdź do głównej zawartości
Kolczaste kulki mielone
Kolczaste kulki mielone
Mięso mielone otoczone chrupiącymi grzankami, to świetna przekąska, pomysł na śniadanie lub kolację. To też dobry patent na wykorzystanie nadmiaru czerstwych bułek, bo do tego przepisu takie właśnie będą najlepsze!
300 g mięsa mielonego
2 średnie ziemniaki gotowane
1 łyżka śmietany
jajko
vegeta
bułka kajzerka (czerstwa)
Mięso wymieszać z vegetą lub innymi ulubionymi przyprawami z dodatkiem soli.
Ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków, dodać do mięsa. Dorzucić śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Z mięsa tworzyć małe kulki
(średnicy ok. 3-4 cm).
Bułkę
pokroić w drobną kosteczkę. Koniecznie bułka musi być czerstwa, nawet lekko podsuszona, miękkiej i świeżej bułki nie damy rady pokroić w drobną kostkę i nie będzie ona tak chrupiąca po usmażeniu.
Kulki
maczać w rozmącone jajko i pokrojoną bułkę, dociskając w dłoniach i formując już z bułką kulkę.
Kulki smażyć na złoty kolor w większej
ilości oleju. Usmażone przekładać na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Można też upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz