Bruschetta z szynką parmeńską i figą
Bruschetta z szynką parmeńską i figą
Włoska ciabatta zapiekana na chrupiąco, podana z pomidorkiem koktajlowym, mozzarellą i słodką figą, a do tego prażony orzech - to propozycja na lekką przekąskę rodem prosto ze słonecznych Włoch !
bułka ciabatta (kilka kromek bułki)
szynka parmeńska
pomidorki koktajlowe
figa świeża
mozzarella (małe kulki)
orzech włoski
oliwa z oliwek
listki świeżej bazylii
Ciabattę pokroić na kromki o grubości około 1 cm, skropić oliwą z oliwek. Bułkę można kupić gotową, można też w łatwy sposób upiec samemu, wrzucam link do przepisu:
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/05/woska-ciabatta.html
Ciabattę można też zamienić na inny ulubiony rodzaj pieczywa.
Na każdą kromkę ułożyć kawałek szynki, pomidorki i mozzarellę przekrojone na połowę, plasterek figi i kawałki orzechów.
Tak przygotowane kromki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekać przez około 10 minut.
Podawać gorące, udekorować listkami bazylii.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz