Cieciorka z bakłażanem
Cieciorka z bakłażanem
Pyszna i sycąca sałatka z bakłażanem, pomidorkami,oliwkami, serem feta...Taka przekąska sprawdzi się idealnie na lekką kolację lub jako dodatek do dań z grilla. Latem warto sięgać po bakłażany, ponieważ są pyszne, zdrowe i dostarczają sporo wartości odżywczych. To także niezłe afrodyzjaki !
bakłażan
cieciorka konserwowa
pomidorki koktajlowe
czarne oliwki
czerwona cebula
ser feta
natka pietruszki
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Bakłażana pokroić w plastry o grubości około 1 cm, posypać solą i odstawić do puszczenia soku, następnie opłukać zimną wodą, dokładnie osuszyć. Plastry obtaczać w mące i smażyć na głębokim oleju. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i pokroić w większą kostkę.
Cieciorkę odsączyć (ja używam ze słoika, uważam że jest bardziej miękka i soczysta niż ta z puszki). Pomidorki i oliwki pokroić w plasterki, natkę posiekać. Zalać oliwą, zamieszać. Z wierzchu posypać pokruszonym serem feta oraz cebulą pokrojoną w cienkie talarki.
Komentarze
Prześlij komentarz