Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Kąski kurczaka w chrupiącym boczku

Kąski kurczaka w chrupiącym boczku 

Czasem tak niewiele potrzeba do szczęścia, bo wszystko co w boczku smakuje genialnie. Ta przekąska nie może narzekać na brak powodzenia, bardzo szybko znika ze stołu i może się okazać, że jedna blaszka, to za mało.

  • filet z kurczaka (można zastąpić indykiem)

  • 20 cienkich plastrów wędzonego boczku

  • marynata: keczup, sos sojowy, tabasco, papryka wędzona, cukier brązowy

 

Filet pokroić na kawałki grubości do 2 cm i długości około 8-10 cm.
 
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i zamarynować w niej pokrojone kawałki mięsa. Marynować minimum 30 minut, można też wstawić na całą noc do lodówki.
 
Ja proporcje marynaty daję jak zwykle "na oko" i będzie to około: 4 łyżki keczupu, 3 łyżki sosu sojowego, kilka kropel tabasco, 1 łyżeczka wędzonej papryki i 1 płaska łyżka brązowego cukru. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Każdy zamarynowany kawałek mięsa okręcić wędzonym boczkiem.

Kawałki kurczaka ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra/dół i piec przez około 30 minut.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po tym czasie kurczak powinien być upieczony w środku, a boczek zrobi się złoty i chrupiący.

Kąski kurczaka smakują dobrze za równo na ciepło, jak też na zimno. Podawać z ulubionym sosem, np. słodko-kwaśnym TaoTao lub czosnkowym, ziołowym, majonezowym, tzatziki - każdy będzie idealny. 

SMACZNEGO !  💗

Komentarze