Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Krupnik na żeberkach

Krupnik na żeberkach

Krupnik, to tradycyjna polska zupa z kaszą jęczmienną ugotowana na wywarze z kurczaka i jarzyn. Dzisiaj w innym wydaniu - długo gotowana na żeberkach wieprzowych. Smak urozmaici też dodany obok kaszy jęczmiennej pęczak. Zupa krupnik jest bardzo sycąca i pełna smaku. Gości u nas przez cały rok - latem gdy w ogrodzie zieleni się natka pietruszki i koper oraz w okresie jesienno-zimowym kiedy potrzebujemy czegoś na dobre rozgrzanie 😀    


        pasek żeberek wieprzowych

        6 łyżek kaszy jęczmiennej

         2 łyżki kaszy pęczak

         2 średnie marchewki

         1 korzeń pietruszki

         4-5 mniejszych ziemniaków

        garść natki pietruszki

        garść koperku

        pęczek szczypioru

        3 liście laurowe

        5 ziaren ziela angielskiego

lub 1 saszetka z ziołami: https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/10/saszetki-z-zioami-do-rosou.html

 przyprawy:

sól

pieprz ziołowy

pieprz naturalny

szczypta kurkumy (do poprawienia koloru)

W garnku zagotować wodę (około 4 litry). Wrzucić liście laurowe oraz ziele angielskie (ja używam specjalnego sitka, żeby później nie ganiać po garnku w poszukiwaniu tych przypraw lub można wrzucić gotowe woreczki z przyprawami, link wyżej), włożyć pocięte na mniejsze kawałki żeberka (tak, żeby w jednym kawałku mięsa była jedna kosteczka) i gotować do miękkości przez około 1,5 godziny na małym ogniu. W razie potrzeby usuwać pojawiającą się na wywarze szumowinę.

Po ugotowaniu mięsa wrzucić marchewkę, korzeń pietruszki i ziemniaki pokrojone w mniejszą kostkę oraz dwa rodzaje kaszy.


 



 

 

 

 

Wszystko razem gotować kolejną godzinę.

Po wskazanym czasie krupnik nabierze odpowiedniej gęstości. Pozostało już tylko dodać posiekane zioła: pietruszkę, koperek oraz szczypior.



 

 

 

 

 

 

Zagotować i razem z ziołami gotować jeszcze przez 5 minut, żeby mogły one uwolnić swój aromat.

Na koniec doprawić do smaku. Do każdej miseczki wrzucać po jednym kawałku żeberka (kość po tak długim gotowaniu sama powinna odpaść z mięsa) i zalać gotowym krupniczkiem.


SMACZNEGO ! 💗

Komentarze