Ziemniaki w boczku
Ziemniaki w boczku
małe ziemniaki (najlepiej żeby były podobnej wielkości)
boczek wędzony w plastrach
oliwa
przyprawy: sól, czosnek w proszku, cukier, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona
Ziemniaki obrać, jeśli używamy młodych ziemniaków, to nie musimy ich obierać, wystarczy dokładnie wyszorować.
Do większej miski wrzucić ziemniaki, polać je oliwą i posypać wszystkimi przyprawami. Potrząsać miską, aż wszystkie ziemniaki oblepią się mieszanką przypraw.
Następnie rozłożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku w temperaturze 200ºC przez 40 minut do miękkości.
Ziemniaki wyjąć, chwilę przestudzić i każdy ziemniak osobno zawinąć plastrem boczku.
Ponownie wstawić do piekarnika, tym razem użyć termoobiegu i piec w temperaturze 200ºC przez kolejne 15 minut, aż boczek ładnie się zarumieni.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz