Kartoflanka – zupa krem
Kartoflanka – zupa krem
1 kg ziemniaków
250g pora – biała i jasnozielona część
50g masła
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 kostki bulionowe z kurczaka + 1,5l wody lub taka sama ilość domowego rosołu
garść posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka tartego chrzanu
kilka płatów wędzonego na zimno łososia
kilka plastrów surowo – wędzonego boczku
prażone pestki słonecznika
sól
W garnku roztopić masło, na wolnym ogniu dusić pokrojone pory i ziemniaki około 10 – 15 minut. Po tym czasie, gdy warzywa są już podduszone i szkliste, dodać liście laurowe, ziele angielskie, a całość zalać bulionem.
Całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut, do miękkości ziemniaków.
Łyżką cedzakową wyjąć około 1/5 warzyw z zupy i zmiksować je blenderem.
Do zupy wrzucić posiekany koper, wlać sok z cytryny, dodać zblendowane warzywa, doprawić do smaku musztardą i chrzanem.
Podając można wrzucić kleks śmietany kwaśnej kub słodkiej – obie będą pasowały, gałązkę świeżego koperku i po kilka płatów wędzonego na zimno łososia.
Druga opcja podania to chips z boczku. Wcześniej boczek należy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni, przed samym podaniem połamać do zupy i posypać prażonymi pestkami.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz