Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Kartoflanka – zupa krem

Kartoflanka – zupa krem


  • 1 kg ziemniaków

  • 250g pora – biała i jasnozielona część

  • 50g masła

  • 4 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 2 kostki bulionowe z kurczaka + 1,5l wody lub taka sama ilość domowego rosołu

  • garść posiekanego koperku

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka musztardy Dijon

  • 1 łyżka tartego chrzanu

  • kilka płatów wędzonego na zimno łososia

  • kilka plastrów surowo – wędzonego boczku

  • prażone pestki słonecznika

  • sól

Obrane ziemniaki pokroić w mniejszą kostkę,pora pokroić wzdłuż na pół i skroić na półtalarki.



W garnku roztopić masło, na wolnym ogniu dusić pokrojone pory i ziemniaki około 10 – 15 minut. Po tym czasie, gdy warzywa są już podduszone i szkliste, dodać liście laurowe, ziele angielskie, a całość zalać bulionem.



 

 

 

Całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut, do miękkości ziemniaków.

Łyżką cedzakową wyjąć około 1/5 warzyw z zupy i zmiksować je blenderem.

Do zupy wrzucić posiekany koper, wlać sok z cytryny, dodać zblendowane warzywa, doprawić do smaku musztardą i chrzanem.



 

 

 

 

 

 

Podając można wrzucić kleks śmietany kwaśnej kub słodkiej – obie będą pasowały, gałązkę świeżego koperku i po kilka płatów wędzonego na zimno łososia.

Druga opcja podania to chips z boczku. Wcześniej boczek należy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni, przed samym podaniem połamać do zupy i posypać prażonymi pestkami.



SMACZNEGO ! 💗

Komentarze