Zapiekanka z makaronem, kurkami i karmelizowanym porem
Zapiekanka z makaronem, kurkami i karmelizowanym porem
Kurki to pierwsze leśne grzyby, które pojawiają się właśnie w sierpniu. Istnieje wiele fantazyjnych przepisów kulinarnych z nimi w roli głównej, jednak ja polecam łatwy sposób na kurki z makaronem z patelni.
około 250 g kurek
1/2 pora (jasna część)
1 duża marchewka
130 g makaronu do dań z woka: wok noodles (można go zastąpić dowolnym zwykłym makaronem, ten jednak ma bardzo delikatny smak, sprężystą konsystencję, a co najważniejsze - dobrze przejmuje smaki)
5 jajek
natka pietruszki
przyprawy: sól, biały pieprz
karmelizowany por:
łyżka masła
2 łyżeczki brązowego cukru
sól
ocet balsamicznym
Pora pokroić w talarki i wrzucić na rozgrzane masło, chwilę zeszklić. Dodać odrobinę soli i cukier, za chwilę, gdy cukier się rozpuści skropić całość octem balsamicznym. Karmelizujemy pora do momentu aż zacznie łapać brązowy kolor i robić się lekko chrupki - por ma być zielono brązowy nie ciemno brązowy! Uważać aby go nie spalić. Karmelizowanie trwa około 5-8 minut.
Gdy por będzie gotowy dodać marchewkę, którą pokroić obieraczką do warzyw wzdłuż na cienkie długie paski.
Marchewkę smażyć razem z porem, aż zacznie robić się delikatnie miękka.
Kurki oczyścić i odgotować. Odcedzić, dodać do pora i marchewki. Chwilę smażyć, w razie potrzeby dolać oleju.
Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzić i wrzucić na patelnię, wymieszać dokładnie z warzywami.
Jajka roztrzepać, dodać sól i pieprz.
Zapiekankę w patelni ładnie wyrównać i wylać na nią jajka.
Smażyć na małej temperaturze pod przykryciem przez około 5 minut. Jajka powinny się ściąć.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz