Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Zapiekanka z makaronem, kurkami i karmelizowanym porem

Zapiekanka z makaronem, kurkami i karmelizowanym porem

Kurki to pierwsze leśne grzyby, które pojawiają się właśnie w sierpniu. Istnieje wiele fantazyjnych przepisów kulinarnych z nimi w roli głównej, jednak ja polecam łatwy sposób na kurki z makaronem z patelni.  

(patelnia około 26 cm)

  • około 250 g kurek

  • 1/2 pora (jasna część)

  • 1 duża marchewka

  • 130 g makaronu do dań z woka: wok noodles (można go zastąpić dowolnym zwykłym makaronem, ten jednak ma bardzo delikatny smak, sprężystą konsystencję, a co najważniejsze - dobrze przejmuje smaki) 

  • 5 jajek

  • natka pietruszki

    przyprawy: sól, biały pieprz

karmelizowany por:

  • łyżka masła

  • 2 łyżeczki brązowego cukru

  • sól

  • ocet balsamicznym

Pora pokroić w talarki i wrzucić na rozgrzane masło, chwilę zeszklić. Dodać odrobinę soli i cukier, za chwilę, gdy cukier się rozpuści skropić całość octem balsamicznym. Karmelizujemy pora do momentu aż zacznie łapać brązowy kolor i robić się lekko chrupki - por ma być zielono brązowy nie ciemno brązowy! Uważać aby go nie spalić. Karmelizowanie trwa około 5-8 minut.




 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

Gdy por będzie gotowy dodać marchewkę, którą pokroić obieraczką do warzyw wzdłuż na cienkie długie paski.





 

 

 

 

Marchewkę smażyć razem z porem, aż zacznie robić się delikatnie miękka.

Kurki oczyścić i odgotować. Odcedzić, dodać do pora i marchewki. Chwilę smażyć, w razie potrzeby dolać oleju.


 

 

 

 

 

 

 

Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzić i wrzucić na patelnię, wymieszać dokładnie z warzywami.


 

 

 

 

 

 

 

Jajka roztrzepać, dodać sól i pieprz. 

Zapiekankę w patelni ładnie wyrównać i wylać na nią jajka. 


 

 

 

 

 

 

 

Smażyć na małej temperaturze pod przykryciem przez około 5 minut. Jajka powinny się ściąć.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

SMACZNEGO ! 💗 


Komentarze