Kuskus perłowy z kawałkami mięsa i warzywami
Kuskus perłowy z kawałkami mięsa i warzywami
Ta kasza skradła moje podniebienie, a kubki smakowe zwariowały. Nie jest to standardowy, drobny kuskus, który możesz zalać wrzątkiem lub bulionem. Kasza kuskus perłowa jest o wiele większa, wymaga gotowania i smakuje zupełnie inaczej. Pozostaje tylko iść na zakupy i gotować - koniecznie musisz jej spróbować.
400g kuskusa perłowego
500g mięsa z łopatki lub filet z kurczaka lub indyka
2 marchewki
1 brokuł
1 średniej wielkości cebula biała
olej
mąka
woda
przyprawy:
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kostka rosołowa lub bulionetka
- sól
- pieprz
- przyprawa w płynie Maggi
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i Maggi w płynie, zostawić na około 30 minut.
Następnie każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące i usmażyć na patelni z dodatkiem oleju. Smażyć do momentu, aż mięso zacznie się rumienić
Gotowe kawałki mięsa przerzucić do większego garnka, dodać kostkę rosołową lub bulionetkę, liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą aby sięgała nad powierzchnię mięsa i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i pozostawić pod przykryciem, aby się gotowały przez około 40 minut (jeśli użyjemy mięso drobiowe, możemy skrócić czas gotowania do 30 minut, gdyż jest bardziej delikatne i szybciej nam się ugotuje). Od czasu do czasu zamieszać.
Do mięsa wsypać kaszę, wymieszać, poziom wody musi sięgać nieco ponad kaszę, jeśli jest jej za mało, należy uzupełnić, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
Marchew pociąć w ukośne plasterki grubości około 0,5 cm, a cebulę w półtalarki lub pióra. Dodać do kaszy i wymieszać. Nadal gotować pod przykryciem przez około 30 minut. Od czasu do czasu
zamieszać.
Brokuł
podzielić na mniejsze różyczki - całość dorzucić do garnka. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut - a w zasadzie do momentu, aż brokuł zrobi się al dente. Od czasu do czasu
zamieszać.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz