Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Surówka jest niezastąpionym dodatkiem do obiadów w polskiej kuchni, a surówka z czerwonej kapusty jest u nas niezwykle popularna i dobrze współgra z większością dań. Chrupiąca i słodka, bardzo prosta, a smaczna.
½ główki czerwonej kapusta (średnia wielkość)
1 marchewka
1 jabłko
½ cebuli
SOS:
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
5 łyżek octu jabłkowego (można zastąpić dwiema łyżkami soku z cytryny)
sól
pieprz ziołowy
cukier
Wszystkie warzywa obrać, opłukać i pociąć na mniejsze kawałki.
Z uwagi, że czerwoną kapustę cechują dość twarde i zwarte główki, możemy albo ją sparzyć (po sparzeniu kapusta traci kolor, ale odzyskuje go po dodaniu octu bądź soku z cytryny), albo drobno poszatkować, więc żeby było prościej - szatkujemy na drobno każde warzywo blenderem na dość małe kawałki (cebulę najdrobniej).
Następnie wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, zalać sosem i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz