Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Surówka jest niezastąpionym dodatkiem do obiadów w polskiej kuchni, a surówka z czerwonej kapusty jest u nas niezwykle popularna i dobrze współgra z większością dań. Chrupiąca i słodka, bardzo prosta, a smaczna.

  • ½ główki czerwonej kapusta (średnia wielkość)

  • 1 marchewka

  • 1 jabłko

  • ½ cebuli

SOS:

    • 3 łyżki majonezu

    • 1 łyżka śmietany 18%

    • 5 łyżek octu jabłkowego (można zastąpić dwiema łyżkami soku z cytryny)

    • sól

    • pieprz ziołowy

    • cukier

Wszystkie warzywa obrać, opłukać i pociąć na mniejsze kawałki.

Z uwagi, że czerwoną kapustę cechują dość twarde i zwarte główki, możemy albo ją sparzyć (po sparzeniu kapusta traci kolor, ale odzyskuje go po dodaniu octu bądź soku z cytryny), albo drobno poszatkować, więc żeby było prościej - szatkujemy na drobno każde warzywo blenderem na dość małe kawałki (cebulę najdrobniej).


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Następnie wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, zalać sosem i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

SMACZNEGO ! 💗

 

Komentarze