Ryż na mleku z cynamonem
Ryż na mleku z cynamonem
Ryż na mleku to bez wątpienia wspomnienie z dzieciństwa i ... pyszny pomysł na ciepłe śniadanie, a także całkiem niezły przysmak na dobry początek dnia. Ryż wyśmienicie smakuje nie tylko posypany pachnącym cynamonem, ale również podany z porcją miodu, domowym dżemem owocowym lub ulubioną konfiturą.
1 szklanka ryżu białego klasycznego (można też zastąpić ryżem do risotto)
2,5 szklanki mleka + odrobina wody
1 łyżka masła
1 torebka cukru waniliowego
cynamon
cukier brązowy kruszony kandyzowany lub cukier brązowy
szczypta soli
Ryż wsypać do garnka, najlepiej takiego w którym się nic nie przypala. Zalać odrobiną wody, tak żeby jej ilość idealnie przykryła ryż, wsypać szczyptę soli i łyżkę masła. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez chwilę na małym ogniu.
Następnie wlać mleko, dodać cukier waniliowy i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika do minimum i pozwolić aby mleko z ryżem wolno pyrkało. Od czasu do czasu zamieszać. Gotować przez około 15 minut, ryż powinien być już idealnie miękki.
W tym momencie decydujemy, czy ilość mleka jest wystarczająca i jeśli lubimy gęsty ryż, to zostawiamy go w takiej postaci pod przykryciem na około 10 minut, jeśli wolimy bardziej rzadki, to można dolać dodatkową porcję mleka, doprowadzić do wrzenia i odstawić pod przykryciem.
Ryż na mleku podawać od razu na gorąco. Przed podaniem oprószyć go odrobiną cynamonu i cukrem kandyzowanym. Jeśli wolicie bardziej słodki ryż, to można w czasie gotowania osłodzić go cukrem, ewentualnie już po zdjęciu z palnika dodać odpowiednią ilość miodu i wymieszać.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz