Kluski kładzione w rosole
Kluski kładzione w rosole
Lubię wracać do dań ze swojego dzieciństwa. Jednym z nich są bez wątpienia kładzione kluski w aromatycznym rosole. Kluski są alternatywą do makaronu, a przygotowuje się je w kilka chwil, tuż przed podaniem.
ROSÓŁ:
2l wody
mięso do wywaru: skrzydełka i udka z kurczaka
3 marchewki (korzeń)
2 pietruszki (korzeń)
1/3 pora
przyprawy: maggi, sól, ziele angielskie, liść laurowy
dodatkowo: natka pietruszki
KLUSKI:
2 szklanki mąki pszennej
zimna woda
1 jajko
sól
Z podanych składników ugotować rosół (w wersji expres można wywar zastąpić kostką rosołową, na kostce ugotować warzywa).
Teraz pora na kluski. Do mąki wbić jajko i dodać szczyptę soli, dodać trochę zimnej wody, zamieszać. Mieszać i dolewać stopniowo wodę, ciasto musi być dość gęste, sprężyste i dokładnie wymieszane.
Gdy rosół będzie gotowy, dużą łyżkę umoczyć w rosole, nabierać małe porcje ciasta i wrzucać do wywaru - ciasto będzie samo spływać z łyżki do rosołu.
Po wykorzystaniu całego ciasta doprowadzić rosół tylko do chwilowego wrzenia i gotowe. Zupę doprawić przyprawą Maggi. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz