Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Kluski kładzione w rosole

 Kluski kładzione w rosole

Lubię wracać do dań ze swojego dzieciństwa. Jednym z nich są bez wątpienia kładzione kluski w aromatycznym rosole. Kluski są alternatywą do makaronu, a przygotowuje się je w kilka chwil, tuż przed podaniem.

 ROSÓŁ:

  • 2l wody

  • mięso do wywaru: skrzydełka i udka z kurczaka

  • 3 marchewki (korzeń)

  • 2 pietruszki (korzeń)

  • 1/3 pora

  • przyprawy: maggi, sól, ziele angielskie, liść laurowy

    dodatkowo: natka pietruszki

      KLUSKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • zimna woda

  • 1 jajko

  • sól

    Z podanych składników ugotować rosół (w wersji expres można wywar zastąpić kostką rosołową, na kostce ugotować warzywa).


     

     

     

     

     

     

     

    Teraz pora na kluski. Do mąki wbić jajko i dodać szczyptę soli, dodać trochę zimnej wody, zamieszać. Mieszać i dolewać stopniowo wodę, ciasto musi być dość gęste, sprężyste i dokładnie wymieszane. 



      












    Gdy rosół będzie gotowy, dużą łyżkę umoczyć w rosole, nabierać małe porcje ciasta i wrzucać do wywaru - ciasto będzie samo spływać z łyżki do rosołu.









    Po wykorzystaniu całego ciasta doprowadzić rosół tylko do chwilowego wrzenia i gotowe. Zupę doprawić przyprawą Maggi. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.








    SMACZNEGO ! 💗

Komentarze