Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Chrupiące tosty wieprzowe

Chrupiące tosty wieprzowe

Tosty wieprzowe wielkości kęsa, idealne na imprezę. Smażone na głębokim oleju i podane z ulubionym sosem. Tak bardzo smakują, że nie można poprzestać na jednym! 

  • tosty (kilka kromek)

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 białko jaja

  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego

  • 1 łyżka sosu rybnego (niepełna)

  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu

  • olej roślinny do głębokiego smażenia

Piekarnik rozgrzać do 100°C.  

Kromki chleba tostowego ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 10 minut, żeby chleb trochę podsechł i mniej chłonął oleju podczas smażenia. Następnie każdą kromkę rozkroić równo na 4 części.   

W dużej misce wymieszać wieprzowinę z posiekanym na drobno czosnkiem, białkiem jaja, sosem rybnym, sosem sojowym i białym pieprzem - użyj rąk w ten sposób, aby uderzać mieszaniną w miskę. To usztywni mieszankę.  

 

 

 

 

 

 

 

Ubite mięso rozłożyć na kwadracikach tostowych (kłaść około 1 łyżeczkę farszu).  



 

 

 

 

 

 

Rozgrzać wystarczającą ilość oleju do głębokiego smażenia w rondlu lub woku. Gdy olej będzie gorący, smażyć tosty wieprzowe przez 2-3 minuty, aż będą złociste z obu stron. 



 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Odsączyć na papierowym ręczniku.  

Podawać z ulubionymi sosami np. słodko-kwaśnym lub śliwkowym.

SMACZNEGO ! 💗




Komentarze