Chrupiące tosty wieprzowe
Chrupiące tosty wieprzowe
Tosty wieprzowe wielkości kęsa, idealne na imprezę. Smażone na głębokim oleju i podane z ulubionym sosem. Tak bardzo smakują, że nie można poprzestać na jednym!
tosty (kilka kromek)
400 g mięsa mielonego wieprzowego
3 ząbki czosnku
1 białko jaja
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego (niepełna)
1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
olej roślinny do głębokiego smażenia
Piekarnik rozgrzać do 100°C.
Kromki chleba tostowego ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 10 minut, żeby chleb trochę podsechł i mniej chłonął oleju podczas smażenia. Następnie każdą kromkę rozkroić równo na 4 części.
W dużej misce wymieszać wieprzowinę z posiekanym na drobno czosnkiem, białkiem jaja, sosem rybnym, sosem sojowym i białym pieprzem - użyj rąk w ten sposób, aby uderzać mieszaniną w miskę. To usztywni mieszankę.
Ubite mięso rozłożyć na kwadracikach tostowych (kłaść około 1 łyżeczkę farszu).
Rozgrzać wystarczającą ilość oleju do głębokiego smażenia w rondlu lub woku. Gdy olej będzie gorący, smażyć tosty wieprzowe przez 2-3 minuty, aż będą złociste z obu stron.
Odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z ulubionymi sosami np. słodko-kwaśnym lub śliwkowym.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz