Tacos z hawajskim szarpanym kurczakiem i ananasem
Tacos z hawajskim szarpanym kurczakiem i ananasem
Jest piątek i weekend.
Zróbmy więc imprezę jakiej nie przeżył nikt...
Łódeczki tacos z hawajskim kurczakiem będą idealne na tą okoliczność 😉
placki tortilli
6 udek z kurczaka (bez kości i skóry)
sałata rzymska lub karbowana
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
ananas z puszki wraz z sokiem
mini kolby kukurydzy (konserwowej)
natka pietruszki lub kolendry
majonezowy sos chili Sriracha (można zastąpić sosem czosnkowym, sosem słodko-pikantnym chili Tao Tao lub innym ulubionym)
przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, sól
- dodatkowo: wykrawacz lub szklanka o średnicy około 8 cm.
Z
placków tortilli powycinać mniejsze krążki o średnicy około 10 cm. Każdy
placek zaczepić za ruszt piekarnika (aby wisiały na drutach),
ewentualnie ułożyć na specjalny metalowy stojak do tacos i piec w
piekarniku przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Można ułożyć jeden za drugim, aby zachowały swój kształt. Po ostygnięciu placki
zrobią się twarde i chrupiące.
Do garnka włożyć podudzia, zalać wodą i posolić (około 1/2 łyżki soli). Gotować przez 30 minut. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać cebulę pokrojoną w pióra, ząbek czosnku i wlać 1/2 puszki soku z ananasa. Naczynie przykryć i wstawić mięso do piekarnika, piec przez około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni w trybie góra/dół.
Po upieczeniu kurczaka (mięso pod naciskiem widelca powinno się rozpadać, jeśli nie ma tego efektu, wstawić ponownie do pieczenia), dodać dwa rodzaje papryk i doprawić solą. Rozdusić wszystko widelcem - cebulę i czosnek również. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dolać soku z ananasa. Mięso musi być dość wilgotne.
Na łódeczki tacos układać sałatę i solidną porcję doprawionego szarpanego kurczaka.
Komentarze
Prześlij komentarz