Sałatka śledziowa z burakiem
Sałatka śledziowa z burakiem
Sałatka świąteczna i wigilijna, ale nie tylko. Tym razem w roli głównej śledź i pieczony burak. Możesz serwować ją od razu, ale najlepiej smakuje, gdy zostanie odstawiona na kilka godzin do lodówki, aby składniki i smaki połączyły się ze sobą. Swoim smakiem i sposobem podania zachwyci niejednego gościa.
3 płaty śledziowe w occie (lub w oleju ewentualnie korzenne, można też wybrać płaty solone, ale wcześniej musimy je wymoczyć)
2 małe buraki (można zastąpić buraczkami ze słoika)
1 cebula
2 ugotowane ziemniaki w mundurku
5 małych ogórków konserwowych
mały słoiczek pieczarek marynowanych (można zastąpić domowymi marynowanymi grzybkami)
1 jabłko (można zastąpić 1 miękką gruszką)
½ puszki groszku konserwowego
1 łyżka octu winnego
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
sól
pieprz
Buraki owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku do miękkości (buraki można też ugotować). Upieczone buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, oprószyć solą i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie buraczki zmieszać z cebulką i doprawić solą, pieprzem i octem winnym. Jeśli używamy gotowych buraczków ze słoika – ukrócą nam one zdecydowanie czas przygotowania sałatki, pomijamy wówczas cebulę (o ile jest ona w burakach).
Ziemniaki ugotować w mundurku al dente, ostudzić i obrać ze skórki.
Śledzie, ziemniaki, pieczarki, ogórki i obrane jabłko pokroić w kostkę.
Dodać jogurt i majonez i całość delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu, najlepiej podłużnym układać na przemian buraki i sałakę śledziową. Udekorować groszkiem.
Przed podaniem schłodzić.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz