Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Sałatka śledziowa z burakiem

Sałatka śledziowa z burakiem

Sałatka świąteczna i wigilijna, ale nie tylko. Tym razem w roli głównej śledź i pieczony burak. Możesz serwować ją od razu, ale najlepiej smakuje, gdy zostanie odstawiona na kilka godzin do lodówki, aby składniki i smaki połączyły się ze sobą. Swoim smakiem i sposobem podania zachwyci niejednego gościa.

  • 3 płaty śledziowe w occie (lub w oleju ewentualnie korzenne, można też wybrać płaty solone, ale wcześniej musimy je wymoczyć)

  • 2 małe buraki (można zastąpić buraczkami ze słoika)

  • 1 cebula

  • 2 ugotowane ziemniaki w mundurku

  • 5 małych ogórków konserwowych

  • mały słoiczek pieczarek marynowanych (można zastąpić domowymi marynowanymi grzybkami)

  • 1 jabłko (można zastąpić 1 miękką gruszką)

  • ½ puszki groszku konserwowego

  • 1 łyżka octu winnego

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu greckiego

  • sól

  • pieprz


 

 

 

 

 

 

 

Buraki owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku do miękkości (buraki można też ugotować). Upieczone buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, oprószyć solą i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie buraczki zmieszać z cebulką i doprawić solą, pieprzem i octem winnym. Jeśli używamy gotowych buraczków ze słoika – ukrócą nam one zdecydowanie czas przygotowania sałatki, pomijamy wówczas cebulę (o ile jest ona w burakach).

Ziemniaki ugotować w mundurku al dente, ostudzić i obrać ze skórki.

Śledzie, ziemniaki, pieczarki, ogórki i obrane jabłko pokroić w kostkę. 



 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Dodać jogurt i majonez i całość delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 


 


 

 

 

 

 

Na talerzu, najlepiej podłużnym układać na przemian buraki i sałakę śledziową. Udekorować groszkiem. 

Przed podaniem schłodzić.

 

SMACZNEGO ! 💗

Komentarze