Puszysty omlet w naleśniku
Puszysty omlet w naleśniku
NALEŚNIK:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mleka lub wody
1 łyżka masła lub oleju
1 jajko
przyprawy: pół łyżeczki soli i cukru
dodatkowo: masło lub olej do smażenia
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać mikserem lub przy użyciu blendera - ciasto musi być idealnie gładkie. Można odstawić na 10 minut, by odpoczęło (polecane w przypadku, gdy mleko było zimne). Smażyć cienkie naleśniki.
OMLET:
3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki mleka
kilka plastrów szynki
przyprawy: sól, oregano, pietruszka
dodatkowo: masło lub olej do smażenia
Oddzielić żółtka od białek.
Do żółtek dodać mąkę, mleko, sól, oregano i pietruszkę – zmiksować.
Białka ubić i dodać do żółtek.
Szynkę pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać trochę masła i podsmażyć szynkę.
Przełożyć do masy i wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło i usmażyć omlet z obu stron.
Na ciepły naleśnik kłaść usmażony omlet, zawinąć w rulon i pokroić na ukośne kawałki.
Podawać z ulubioną sałatką, można polać dressingiem pietruszkowym.
SMACZNEGO ! 💗
Polecam smakowitą szyneczkę do takich wypieków. https://zpm-karol.pl/product/szynka-swojska-z-zalasku-500g/
OdpowiedzUsuń