Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Puszysty omlet w naleśniku

Puszysty omlet w naleśniku

NALEŚNIK:

  • 1 szkl. mąki pszennej

  • 1 szkl. mleka lub wody

  • 1 łyżka masła lub oleju

  • 1 jajko

przyprawy: pół łyżeczki soli i cukru

dodatkowo: masło lub olej do smażenia

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać mikserem lub przy użyciu blendera - ciasto musi być idealnie gładkie. Można odstawić na 10 minut, by odpoczęło (polecane w przypadku, gdy mleko było zimne). Smażyć cienkie naleśniki.


 

 

 

 

 

 

 

OMLET:

  • 3 jajka

  • 3 łyżki mąki

  • 3 łyżki mleka

  • kilka plastrów szynki

przyprawy: sól, oregano, pietruszka

dodatkowo: masło lub olej do smażenia

Oddzielić żółtka od białek.

Do żółtek dodać mąkę, mleko, sól, oregano i pietruszkę – zmiksować.

Białka ubić i dodać do żółtek.

Szynkę pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać trochę masła i podsmażyć szynkę.

Przełożyć do masy i wymieszać.

Na patelni rozgrzać masło i usmażyć omlet z obu stron.  


 

 

 

 

 

 

 

Na ciepły naleśnik kłaść usmażony omlet, zawinąć w rulon i pokroić na ukośne kawałki. 


 

 

 

 

 

 

 

Podawać z ulubioną sałatką, można polać dressingiem pietruszkowym. 


 
SMACZNEGO ! 💗 

Komentarze

  1. Polecam smakowitą szyneczkę do takich wypieków. https://zpm-karol.pl/product/szynka-swojska-z-zalasku-500g/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz