Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem

Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem

Przepis na pyszną i chrupiącą surówkę z czerwonej kapusty, marchewki i jabłka. Ponadto z majonezem, jogurtem i musztardą. Zdrowa, smaczna i uniwersalna ! Surówka, która sprawdzi się na obiad i wspaniale dopełni smak każdego dania.


  • 1/4 główki czerwonej kapusta (średnia wielkość)

  • 2 marchewki

  • 1 jabłko

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu gęstego

  • 1 łyżeczka musztardy np. Dijon

  • przyprawy: sól, pieprz naturalny, cukier

Z uwagi, że czerwoną kapustę cechują dość twarde i zwarte główki, możemy albo ją sparzyć (po sparzeniu kapusta traci kolor, ale odzyskuje go po dodaniu octu bądź soku z cytryny), albo drobno poszatkować nożem lub robotem. Starkowaną kapustę przetrzeć z odrobiną soli, aby puściła soki i zrobiła się bardziej miękka.



 

 

 

 

 

 

 

 

Marchewkę i jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do jarzyn o średnich oczkach.


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodać wszystkie pozostałe składniki: majonez, jogurt, musztardę i przyprawy. Dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. 

SMACZNEGO ! 💗


Komentarze