Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem
Surówka
z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem
Przepis na pyszną i chrupiącą surówkę z czerwonej kapusty, marchewki i jabłka. Ponadto z majonezem, jogurtem i musztardą. Zdrowa, smaczna i uniwersalna ! Surówka, która sprawdzi się na obiad i wspaniale dopełni smak każdego dania.
1/4 główki czerwonej kapusta (średnia wielkość)
2 marchewki
1 jabłko
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu gęstego
1 łyżeczka musztardy np. Dijon
przyprawy: sól, pieprz naturalny, cukier
Z uwagi, że czerwoną kapustę cechują dość twarde i zwarte główki, możemy albo ją sparzyć (po sparzeniu kapusta traci kolor, ale odzyskuje go po dodaniu octu bądź soku z cytryny), albo drobno poszatkować nożem lub robotem. Starkowaną kapustę przetrzeć z odrobiną soli, aby puściła soki i zrobiła się bardziej miękka.
Marchewkę i jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do jarzyn o średnich oczkach.
Dodać wszystkie pozostałe składniki: majonez, jogurt, musztardę i przyprawy. Dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz