Buraki z kozim serem, żurawiną i prażonymi orzechami
Buraki z kozim serem, żurawiną i prażonymi orzechami
Coś dla wielbicieli buraków.
3 małe buraki
roszponka
ser kozi w plastrach
żurawina w konfiturze
orzechy np. włoskie, pekan, migdały
Buraki polać oliwą z oliwek, posypać solą, każdego zawinąć oddzielnie w złotko, zapiekać około 1,5 godz. w piekarniku w temperaturze około 180°C. Po tym czasie buraki pozostawić w środku piekarnika do wystygnięcia (można na całą noc).
Na talerz rozłożyć roszponkę.
Buraki pokroić w plastry grubości około 0,5 cm - 1 cm. Każdy plaster posmarować małą ilością żurawiny (tyle, żeby przykleił się do niej plaster sera).
Ser pokroić w mniejsze trójkąty i rozłożyć po kilka plastrów na każdym krążku buraka.
Na ser położyć porcję żurawiny.
Orzechy wcześniej uprażyć na suchej patelni z dodatkiem soli, następnie drobno posiekać. Posiekane orzechy posypać na żurawinę.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz