Chrupiące naleśniki z parówką i serem
Chrupiące naleśniki z parówką i serem
farsz:
parówki (ulubione!)
- serek topiony w plastrach
ciasto naleśnikowe:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. mleka lub wody
- 2 łyżki masła lub 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- przyprawy: pół łyżeczki soli i cukru
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać mikserem lub przy użyciu blendera - ciasto musi być idealnie gładkie. Można odstawić na 10 minut, by odpoczęło (polecane w przypadku, gdy mleko było zimne). Na oleju smażyć cienkie naleśniki.
Na wystudzone naleśniki nakładać po dwa plasterki serka, można też zastąpić zwykłym żółtym serem (w plastrach lub tartym) i parówkę.
Zawinąć w rulon mocniej ściskając.
Jajka roztrzepać (w takim naczyniu, aby zmieścił się naleśnik) razem z mlekiem, dodać sól. Zwinięte krokiety wmaczać w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle lub oleju. Wychodzą idealnie chrupiące.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz