Carpaccio z mozzarelli i mango
Carpaccio z mozzarelli i mango
mango dojrzałe
kulka mozzarelli
orzechy włoskie lub pekan
SOS:
sok z 1 limonki
3 łyżeczki brązowego cukru (można dodać mniej gdyż mango dojrzałe jest słodkie)
50 ml oleju z orzechów włoskich
3 łyżki octu balsamicznego
Obrane mango pokroić w plastry wzdłuż owoca.
Mozzarellę pokroić na plastry około 0,5 cm grubości i układać na przemian z plastrami mango.
Ocet, olej, sok z limonki zmieszać z cukrem – gotowym sokiem polać carpaccio.
Posypać orzechami uprażonymi na suchej patelni.
💥Mozarellę można zastąpić burattą – położyć kulkę burraty na środku talerza przekroić ją na środku – zrobić gwiazdkę kilkoma cięciami. Z resztą składników postępować j/w.
💥Jeśli mamy mało czasu zamiast sosu całość można polać np. kremem balsamicznym lub syropem z granatu.
SMACZNEGO !💗
Komentarze
Prześlij komentarz