Chrupiący miodowy kurczak w sezamie
Chrupiący miodowy kurczak w sezamie
Danie doskonałe – chrupiący kurczak z miodem i sezamem. Panierowane kawałki piersi kurczaka z idealnie dobranymi składnikami sosu na bazie miodu, sosu sojowego, octu ryżowego i oleju sezamowego. Całość posypana prażonymi ziarnami sezamu.
Doskonały przepis dla miłośników azjatyckich klimatów.
1 duża pierś z kurczaka
marynata:
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
2 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka pasty czosnkowej lub 1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka białego pieprzu
białko z jednego jajka
sos do kurczaka:
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
3 łyżki keczupu
2 łyżki miodu
1 łyżka octu ryżowego
3 łyżki wody
dodatkowo:
sezam
cebula dymka ze szczypiorkiem
skrobia ziemniaczana do panierowania
olej do głębokiego smażenia
Pierś oczyścić, osuszyć i pokroić w większe kawałki. Zamarynować w składnikach marynaty (oprócz białka). Pozostawić na około 15 minut.
W międzyczasie możemy zrobić sos łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Sezam uprażyć na suchej patelni.
Do zamarynowanego mięsa wlać białko i wszystko dokładnie wymieszać. Każdy kawałek osobno panierować w mące ziemniaczanej.
Smażyć na chrupiąco na głębokim oleju.
Usmażone kawałki przerzucać na patelnię na której połączymy kurczaka z sosem.
Gdy wszystkie kawałki będą już usmażone, dodać do nich sos. Smażyć, aż sos będzie gęstniał. Na koniec dodać uprażone ziarna sezamu i posiekany szczypiorek razem z cebulką.
Podawać z ryżem lub makaronem.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz