Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Chrupiący miodowy kurczak w sezamie

 Chrupiący miodowy kurczak w sezamie

Danie doskonałe – chrupiący kurczak z miodem i sezamem. Panierowane kawałki piersi kurczaka z idealnie dobranymi składnikami sosu na bazie miodu, sosu sojowego, octu ryżowego i oleju sezamowego. Całość posypana prażonymi ziarnami sezamu. 

Doskonały przepis dla miłośników azjatyckich klimatów.


  • 1 duża pierś z kurczaka

marynata:

  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego

  • 2 łyżeczka oleju sezamowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka pasty czosnkowej lub 1 duży ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka białego pieprzu

  • białko z jednego jajka

sos do kurczaka:

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego

  • 1 łyżka oleju sezamowego

  • 3 łyżki keczupu

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka octu ryżowego

  • 3 łyżki wody

dodatkowo:

  • sezam

  • cebula dymka ze szczypiorkiem

  • skrobia ziemniaczana do panierowania

  • olej do głębokiego smażenia


Pierś oczyścić, osuszyć i pokroić w większe kawałki. Zamarynować w składnikach marynaty (oprócz białka). Pozostawić na około 15 minut.


 


 

 

 

 

 

W międzyczasie możemy zrobić sos łącząc ze sobą wszystkie składniki.

Sezam uprażyć na suchej patelni.

Do zamarynowanego mięsa wlać białko i wszystko dokładnie wymieszać. Każdy kawałek osobno panierować w mące ziemniaczanej.


 

 

 

 

 

 

 

Smażyć na chrupiąco na głębokim oleju. 



 

 

 

 

 

 

Usmażone kawałki przerzucać na patelnię na której połączymy kurczaka z sosem.



 

 

 

 

 

 

Gdy wszystkie kawałki będą już usmażone, dodać do nich sos. Smażyć, aż sos będzie gęstniał. Na koniec dodać uprażone ziarna sezamu i posiekany szczypiorek razem z cebulką.


 

 

 

 

 

 

 

Podawać z ryżem lub makaronem.

SMACZNEGO ! 💗

Komentarze