Zupa z kurek
Zupa z kurek
kilka surowych wieprzowych żeberek
1 małe skrzydło indyka
0,5 kg kurek
1 spora marchewka
1 mała cebula
7 mniejszych ziemniaków
5 łyżek śmietany kwaśnej 18%
1 łyżka mąki pszennej
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
przyprawy:
sól
pieprz ziołowy
pieprz biały
dodatkowo: natka pietruszki
W garnku zagotować wodę (około 4 litry). Wrzucić liście laurowe oraz ziele angielskie (ja używam specjalnego sitka, żeby później nie ganiać po garnku w poszukiwaniu tych przypraw), żeberka oraz skrzydełko i gotować do miękkości przez około 1 godzinę.
Kurki oczyścić, dokładnie spłukać i przez chwilę odgotować. Odcedzić na sitko i jeszcze raz dokładnie spłukać pod bieżącą zimną wodą.
Można też oczyścić kurki według instrukcji:
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/08/jak-wyczyscic-kurki.html
Po ugotowaniu mięsa wrzucić marchewkę startą na tarce, ziemniaki pokrojone w mniejszą kostkę oraz oczyszczone kurki - większe pokroić na mniejsze kawałki, małe wrzucić w całości. Wszystko gotować około 30 minut.
Do kubka wrzucić śmietanę, dodać mąkę i zamieszać. Chochlą dolać odrobinę gorącej zupy, aby zahartować śmietanę (jeśli zimną śmietanę wlejemy od razu do zupy, może ona się po prostu nam zwarzyć). Całość przelać od razu do garnka, zamieszać i chwilę gotować. W razie potrzeby przyprawić.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz