Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Zupa z kurek

 Zupa z kurek

  • kilka surowych wieprzowych żeberek

  • 1 małe skrzydło indyka

  • 0,5 kg kurek

  • 1 spora marchewka

  • 1 mała cebula

  • 7 mniejszych ziemniaków

  • 5 łyżek śmietany kwaśnej 18%

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • przyprawy:

    sól

    pieprz ziołowy

    pieprz biały

    dodatkowo: natka pietruszki




 

 

 

 

 

W garnku zagotować wodę (około 4 litry). Wrzucić liście laurowe oraz ziele angielskie (ja używam specjalnego sitka, żeby później nie ganiać po garnku w poszukiwaniu tych przypraw), żeberka oraz skrzydełko i gotować do miękkości przez około 1 godzinę.

Kurki oczyścić, dokładnie spłukać i przez chwilę odgotować. Odcedzić na sitko i jeszcze raz dokładnie spłukać pod bieżącą zimną wodą. 

Można też oczyścić kurki według instrukcji:

https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/08/jak-wyczyscic-kurki.html

Po ugotowaniu mięsa wrzucić marchewkę startą na tarce, ziemniaki pokrojone w mniejszą kostkę oraz oczyszczone kurki - większe pokroić na mniejsze kawałki, małe wrzucić w całości. Wszystko gotować około 30 minut.

Do kubka wrzucić śmietanę, dodać mąkę i zamieszać. Chochlą dolać odrobinę gorącej zupy, aby zahartować śmietanę (jeśli zimną śmietanę wlejemy od razu do zupy, może ona się po prostu nam zwarzyć). Całość przelać od razu do garnka, zamieszać i chwilę gotować. W razie potrzeby przyprawić.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

SMACZNEGO ! 💗

Komentarze