Karkówka z cebulą w sosie własnym
Karkówka z cebulą w sosie własnym
2 kg karkówki
3 średniej wielkości cebule
przyprawy:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
½ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki przyprawy garam masala
½ łyżeczki vegety
dodatkowo: smalec i mąka
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w plastry grubości około 1,5 cm.
Natrzeć przyprawami i odstawić na godzinę.
Każdy plaster karkówki obtoczyć w mące.
Smażyć na rozgrzanym smalcu do momentu, aż mięso zacznie nabierać złocistego koloru. Usmażone plastry przekładać do naczynia żaroodpornego.
Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w plasterki. Wyłożyć na mięso.
Jeśli mięso po przełożeniu do naczynia nie puści soków, podlać pół szklanki wody.
Karkówkę piec pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz