Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Krokiety z mięsem i kapustą

Krokiety z mięsem i kapustą

Krokiety z mięsem i kapustą mają chrupiącą skórkę, która jest odpowiednio smażona na złocisty kolor. Wnętrze krokietów jest miękkie i soczyste wypełnione pysznym i treściwym nadzieniem. Wszystko razem tworzy smaczne i satysfakcjonujące danie.

    farsz:

    ciasto naleśnikowe:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. mleka lub wody
  • 2 łyżki masła lub 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • przyprawy: pół łyżeczki soli i cukru

    panierka do krokietów:

  • 2 średnie jajka
  • 1/3 szkl. mleka
  • pół szkl. bułki tartej
  • olej do smażenia

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. 

Ugotowane żeberka obrać z kości i mięso pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli i przesmażyć. Pod koniec smażenia dodać kilka łyżek bulionu.

Kapustę drobno poszatkować, przetrzeć solą, wrzucić na patelnię, dodać marchew startą na mniejszych oczkach. Smażyć do momentu, aż warzywa zrobią się miękkie. Doprawić, dodać do mięsa i wszystko dokładnie wymieszać.




 

 

 

 

 

 

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać mikserem lub przy użyciu blendera - ciasto musi być idealnie gładkie. Można odstawić na 10 minut, by odpoczęło (polecane w przypadku, gdy mleko było zimne). Ciasto na naleśniki do krokietów powinno wyjść bardziej gęste, niż typowe ciasto naleśnikowe. Na oleju smażyć cienkie naleśniki.

Na wystudzone naleśniki nakładać po łyżce farszu i zawijać.



 

 

 

 

 

 

 

Jajka roztrzepać razem z mlekiem, dodać sól. Zwinięte krokiety wmaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle. Wychodzą idealnie chrupiące.

 

SMACZNEGO ! 💗 

 

Komentarze