Krokiety z mięsem i kapustą
Krokiety z mięsem i kapustą
Krokiety z mięsem i kapustą mają chrupiącą skórkę, która jest
odpowiednio smażona na złocisty kolor. Wnętrze krokietów jest miękkie i
soczyste wypełnione pysznym i treściwym nadzieniem. Wszystko razem tworzy smaczne i
satysfakcjonujące danie.
farsz:
około 1/2 kg żeberek wieprzowych ugotowanych w bulionie (+kilka łyżek bulionu) z pozostałego bulionu proponuję ugotować zdrową zupę jarzynową: https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/12/zupa-jarzynowa-z-musem-z-cukinii.html
- 1 średniej wielkości cebula
- 1/5 główki kapusty
- 2 marchewki
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy
ciasto naleśnikowe:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. mleka lub wody
- 2 łyżki masła lub 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- przyprawy: pół łyżeczki soli i cukru
panierka do krokietów:
- 2 średnie jajka
- 1/3 szkl. mleka
- pół szkl. bułki tartej
- olej do smażenia
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.
Ugotowane żeberka obrać z kości i mięso pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli i przesmażyć. Pod koniec smażenia dodać kilka łyżek bulionu.
Kapustę
drobno poszatkować, przetrzeć solą, wrzucić na patelnię, dodać marchew
startą na mniejszych oczkach. Smażyć do momentu, aż warzywa zrobią się
miękkie. Doprawić, dodać do mięsa i wszystko dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać mikserem lub przy użyciu blendera - ciasto musi być idealnie gładkie. Można odstawić na 10 minut, by odpoczęło (polecane w przypadku, gdy mleko było zimne). Ciasto na naleśniki do krokietów powinno wyjść bardziej gęste, niż typowe ciasto naleśnikowe. Na oleju smażyć cienkie naleśniki.
Na wystudzone naleśniki nakładać po łyżce farszu i zawijać.
Jajka roztrzepać razem z mlekiem, dodać sól. Zwinięte krokiety wmaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle. Wychodzą idealnie chrupiące.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz