Francuskie poduszeczki z pastą twarogowo-makrelową
Francuskie poduszeczki z pastą twarogowo-makrelową
I gdy już masz kulinarną chwilę zwątpienia, nagle wpada z ratunkiem kolejny świetny przepis !
ciasto francuskie
makrela /lub inna ulubiona ryba/ w sosie pomidorowym w puszce
200 g twarogu tłustego lub półtłustego
3 jajka
koperek świeży
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
żółtko jajka lub mleko i sezam
przyprawy: sól, pieprz ziołowy
W pierwszej kolejności można upiec poduszeczki z ciasta francuskiego.
Ciasto rozwinąć, złożyć na połowę i pociąć na 18 równych kwadratów. Mają powstać dwie warstwy ciasta jedna na drugiej - 9 sztuk podwójnych kwadratów.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie poduszeczki zrobią się puchate i zarumienione. Odstawić do wystygnięcia.
Teraz możemy zacząć robić farsz.
Do większej miski wrzucić twaróg i rozdrobnić go widelcem.
Dorzucić rybę z puszki razem z sosem.
Jajka ugotować na twardo i po wystygnięciu zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Dodać do reszty składników.
Do farszu dodać też majonez, musztardę i przyprawy oraz kilka gałązek posiekanego koperku (kilka pozostawić w całości), dokładnie wymieszać.
Gdy poduszeczki już ostygną, każdą z nich przeciąć tak, aby jedna strona została nadal połączona. Rozchylić i nakładać farsz oraz dodać po gałązce koperku.
Komentarze
Prześlij komentarz