Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Potrawka z kurczaka, marchewki i pora

Potrawka z kurczaka, marchewki i pora

Przepis na kurczaka w sosie koperkowo-śmietanowym jest bardzo prosty, a całe danie szybkie w przygotowaniu. Soczyste mięso, kremowy sos z marchewką i porem, a do tego ugotowany ryż lub ziemniaki. Chrupiące warzywa idealnie podkreślają smak całego dania. Bardzo prosty przepis na pysznego kurczaka, który wyjdzie każdemu.

  • 500 g fileta z kurczaka

  • 1 mały por

  • 2 średniej wielkości marchewki

  • 250 ml bulionu drobiowego

  • 100 ml śmietanki 30%

  • kilka gałązek świeżego koperku

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • papryka słodka

  • czosnek granulowany

  • sól

  • pieprz

Filet pokroić w kostkę (około 2x2 cm), doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką. 


 

 

 

 

 

 

Podsmażyć na odrobinie oliwy na złoty kolor. Przełożyć do naczynia w którym będziemy całość dusić.



 

 

 

 

 

Marchewkę pokroić w kostkę (0,5x0,5 cm) lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w półkrążki. Na patelni na której smażył się kurczak na odrobinie tłuszczu podsmażyć marchewkę z porem. Przełożyć do kurczaka, zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Jeśli lubicie bardziej chrupiące warzywa, to należy pilnować, aby nie przekroczyć czasu gotowania sosu.


 

 

 

 

 

 

W odrobinie zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną, wlać do sosu, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać śmietankę i wymieszać. Zagotować. Całość doprawić solą oraz pieprzem do smaku.


 

 

 

 

 

 

Gotowe danie obficie posypać posiekanym koperkiem.

Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą.

SMACZNEGO ! 💗



Komentarze