Potrawka z kurczaka, marchewki i pora
Potrawka z kurczaka, marchewki i pora
Przepis na kurczaka w sosie koperkowo-śmietanowym jest bardzo prosty, a całe danie szybkie w przygotowaniu. Soczyste mięso, kremowy sos z marchewką i porem, a do tego ugotowany ryż lub ziemniaki. Chrupiące warzywa idealnie podkreślają smak całego dania. Bardzo prosty przepis na pysznego kurczaka, który wyjdzie każdemu.
500 g fileta z kurczaka
1 mały por
2 średniej wielkości marchewki
250 ml bulionu drobiowego
100 ml śmietanki 30%
kilka gałązek świeżego koperku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
papryka słodka
czosnek granulowany
sól
pieprz
Filet pokroić w kostkę (około 2x2 cm), doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką.
Podsmażyć na odrobinie oliwy na złoty kolor. Przełożyć do naczynia w którym będziemy całość dusić.
Marchewkę pokroić w kostkę (0,5x0,5 cm) lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w półkrążki. Na patelni na której smażył się kurczak na odrobinie tłuszczu podsmażyć marchewkę z porem. Przełożyć do kurczaka, zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Jeśli lubicie bardziej chrupiące warzywa, to należy pilnować, aby nie przekroczyć czasu gotowania sosu.
W odrobinie zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną, wlać do sosu, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać śmietankę i wymieszać. Zagotować. Całość doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Gotowe danie obficie posypać posiekanym koperkiem.
Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz