Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Oponki serowe

Oponki serowe

    • 600 g mielonego twarogu z wiaderka

    • 500 g mąki pszennej tortowej

    • 4 żółtka

    • 1/3 szkl. cukru

    • 3 łyżki śmietany 18%

    • 1 łyżeczka sody

    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    • łyżka wódki, spirytusu lub octu

    • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia  

Ser, jajka i śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. 

W misce miksera umieścić żółtka oraz cukier. Ucierać przez kilka minut na jasny puch. Dodać twaróg i śmietanę, całość zmiksować do połączenia składników.

Na koniec do miski wsypać mąką razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Całość mieszać, aż wszystkie składniki się połączą – jeśli ubijamy nadal mikserem, to musimy zmienić trzepaczkę na hak. Ciasto będzie gęste i klejące. Na sam koniec dodać łyżkę spirytusu (można zastąpić wódką, octem lub sokiem z cytryny) i raz jeszcze zamieszać wszystko.

Ciasto należy wyrabiać dość krótko, im dłużej będziemy je wyrabiać,  to będzie się ono robić coraz rzadsze i zabierać więcej mąki, a oponki będą  wówczas twarde i gumowate.

Przygotować mały garnuszek lub głębszą patelnię. Wlać olej (wysokość oleju w naczyniu powinna mieć około 5 cm). Rozgrzać olej na średniej mocy palnika przez kilka lub kilkanaście minut. Olej będzie odpowiedni do smażenia, jeśli kawałek ciasta wrzucony do oleju od razu wypłynie i zacznie się mocno smażyć.

Solnicę lub dużą drewnianą deskę oprósz mąką. Ciasto na oponki podzielić na kilka części. Jeden kawałek rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawaczką do ciastek o średnicy około 6 cm wycinać koła (można też użyć szklanki) Mniejszą wykrawaczką wycinać środek (można użyć małego kieliszka).  


 

 

 

 

 

 

Gotową porcję oponek kłaść na rozgrzany olej, ogień musi być mały, żeby oponki za szybko się nie spaliły. Smażyć do zarumienienia z obu stron, oponki powinny zwiększyć też swoją objętość.

Smażąc kolejne porcje, należy w międzyczasie przygotowywać ciasto pod następne oponki. Oponki po wyjęciu z garnka układać na ręczniku papierowym. Można też smażyć jednocześnie z kółeczkami, które wychodzą ze środka.


 

 

 

 

 

 

Przestudzone oponki oprószyć cukrem pudrem lub polać domowym lukrem. 

SMACZNEGO ! 💗
 




 

Komentarze