Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Naleśniki z serem i brzoskwiniami

Naleśniki z serem i brzoskwiniami

 

    ciasto naleśnikowe:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • ¼ kostki roztopionego masła

  • 1 łyżka cukru

  • szczypta soli

farsz serowy:

  • 500 g twarogu półtłustego

  • 400 g serka waniliowego homogenizowanego

  • 3 łyżki cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

dodatkowo: brzoskwinie z puszki, masło do smażenia

Ciasto naleśnikowe można zrobić w pierwszej kolejności. Masło roztopić. Do misy miksera wsypać mąkę, wlać wodę, mleko oraz cukier i sól. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę. Na koniec wolnym strumieniem wlać roztopione masło i chwilę miksować.

Rozgrzać płaską patelnię z odrobiną masła. Chochlą nabierać masę naleśnikową w takiej ilości aby pokryła całość patelni. Smażyć naleśniki do zarumienienia. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

Ser rozgnieść widelcem, dodać cukier – cukier można dozować według własnego gustu. Serek waniliowy dodawać stopniowo, aby farsz nie zrobił się zbyt rzadki – u mnie zwykle zostaje go trochę. Serek można zamienić na śmietanę 18%. Wszystko dokładnie zamieszać. 


 

 

 

 

 

 

Naleśniki składać w kopertę. Ser wyłożyć na połowę naleśnika, a następnie złożyć go na połowę, by drugą połową naleśnika zakryć farsz i potem jeszcze na pół.  


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Przed podaniem naleśnikowe koperty podsmażyć na maśle.

Do serka waniliowego, który nam został dodać kilka łyżek syropu z brzoskwiń i brzoskwinie pokrojone w mniejszą kostkę, w razie potrzeby doprawić cukrem. Przed podaniem naleśników polać je gotowym sosem. Kilka brzoskwiń można pokroić w większe kawałki i ułożyć na wierzch naleśnika.

Z podanej porcji wychodzi około 10 naleśników.

SMACZNEGO ! 💗



 

Komentarze