Naleśniki z serem i brzoskwiniami
Naleśniki z serem i brzoskwiniami
ciasto naleśnikowe:
1 ½ szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka ciepłej wody
1 szklanka ciepłego mleka
¼ kostki roztopionego masła
1 łyżka cukru
szczypta soli
farsz serowy:
500 g twarogu półtłustego
400 g serka waniliowego homogenizowanego
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
dodatkowo: brzoskwinie z puszki, masło do smażenia
Ciasto naleśnikowe można zrobić w pierwszej kolejności. Masło roztopić. Do misy miksera wsypać mąkę, wlać wodę, mleko oraz cukier i sól. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę. Na koniec wolnym strumieniem wlać roztopione masło i chwilę miksować.
Rozgrzać płaską patelnię z odrobiną masła. Chochlą nabierać masę naleśnikową w takiej ilości aby pokryła całość patelni. Smażyć naleśniki do zarumienienia. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
Ser rozgnieść widelcem, dodać cukier – cukier można dozować według własnego gustu. Serek waniliowy dodawać stopniowo, aby farsz nie zrobił się zbyt rzadki – u mnie zwykle zostaje go trochę. Serek można zamienić na śmietanę 18%. Wszystko dokładnie zamieszać.
Naleśniki składać w kopertę. Ser wyłożyć na połowę naleśnika, a następnie złożyć go na połowę, by drugą połową naleśnika zakryć farsz i potem jeszcze na pół.
Przed podaniem naleśnikowe koperty podsmażyć na maśle.
Do serka waniliowego, który nam został dodać kilka łyżek syropu z brzoskwiń i brzoskwinie pokrojone w mniejszą kostkę, w razie potrzeby doprawić cukrem. Przed podaniem naleśników polać je gotowym sosem. Kilka brzoskwiń można pokroić w większe kawałki i ułożyć na wierzch naleśnika.
Z podanej porcji wychodzi około 10 naleśników.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz