Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa przygotowana z domowych kiszonych ogórków, to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Gotowana na żeberkach, wędzonce lub rosole drobiowym według prostego przepisu zawsze smakuje dobrze. Przyrządza się ją bardzo szybko, jest lekko kwaśna i bardzo pożywna. Przepis na zupę ogórkową nie jest trudny i każdy z łatwością poradzi sobie z jej przyrządzeniem. Jest to też dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru ogórków kiszonych.
4 skrzydełka drobiowe
1/2 paska żeberek surowych wieprzowych
1 słoiczek przetartych ogórków: https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/08/ogorki-kiszone-do-soikow.html
lub 8-10 ogórków kiszonych
woda z kiszonych ogórków (około 1 szklanki) - jeśli używacie ogórków już starkowanych ze słoiczka, to należy je użyć razem z wodą która powstała w procesie kiszenia
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka (korzeń)
7 mniejszych ziemniaków
1 cebula lub 1/2 pora (najlepiej jasna część)
koper świeży
5 łyżek śmietany kwaśnej 18%
1 łyżka mąki pszennej
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
przyprawy:
sól
pieprz ziołowy
pieprz naturalny
1/2 łyżeczka cukru
W garnku zagotować wodę (około 4 litry). Wrzucić liście laurowe oraz ziele angielskie (ja używam specjalnego sitka, żeby później nie ganiać po garnku w poszukiwaniu tych przypraw lub saszetek które robię latem: https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/10/saszetki-z-zioami-do-rosou.html), żeberka pokrojone na mniejsze kawałki oraz skrzydełka i gotować do miękkości przez około 1 godzinę (w międzyczasie łyżką cedzakową zbieramy powstałą szumowinę).
Po ugotowaniu mięsa wrzucić ziemniaki, marchewkę i pietruszkę - wszystko pokrojone w mniejszą kostkę. Wszystko gotować około 30 minut.
W międzyczasie na maśle przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę lub pora w półtalarki (można ten proces pominąć i od razu wrzucić pora lub cebulę razem z pozostałymi warzywami).
Gdy por się już zeszkli dodać starkowane ogórki (ogórki należy obrać ze skórki, jeśli jest ona twarda) i chwilę smażyć razem. Przerzuć do garnka z zupą, dolać wody z ogórków (dolewając próbujemy smak) i gotować wszystko razem około 10-15 minut.
Do kubka wrzucić śmietanę, dodać mąkę i zamieszać. Chochlą dolać odrobinę gorącej zupy, aby zahartować śmietanę (jeśli zimną śmietanę wlejemy od razu do zupy, może ona się po prostu nam zwarzyć). Całość przelać od razu do garnka, zamieszać i chwilę gotować. W razie potrzeby przyprawić.
Dodać posiekany koperek.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz