Karkówka w sosie cebulowym
Karkówka w sosie cebulowym
1kg karkówki
4 cebule
mąka
olej
przyprawy:
sól
pieprz ziołowy
pierz naturalny
papryka czerwona
papryka wędzona
garam masala
Mięso pokroić w plastry grubości palca, przyprawić wszystkimi przyprawami, zalać olejem – taką ilością, żeby pokrył każdy plaster mięsa. Odstawić na dwie godziny, można też pozostawić na całą noc.
Plastry obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Cebulę pokroić w półtalarki grubości około 0,5 cm, zeszklić na oleju, dodać dwie łyżki mąki, zarumienić, podlać wodę, aby sos się zagotował i zagęścił.
Karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem cebulowym.
Zapiekać w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 180ºC przez około godzinę (mięso musi zrobić się miękkie).
SMACZNEGO !💗
Komentarze
Prześlij komentarz