Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Zapiekany bakłażan z pomidorem

 Zapiekany bakłażan z pomidorem

 

  • bakłażan

  • bułka tarta

  • pomidor

  • cebula

  • sos pomidorowy

  • ser mozzarella

    przyprawy: sól, pieprz

Bakłażana pokroić na plastry grubości około 1 cm, posypać obficie solą, gdy się zacznie skraplać (po około 15-20 minutach) zmyć zimną wodą, wysuszyć papierowym ręcznikiem – w ten sposób pozbywamy się charakterystycznej goryczki, którą posiada bakłażan.

Plastry posmarować olejem i obtoczyć z obu stron w bułce tartej. Ułożyć plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 7-8 minut.



 

 

 

 

 

 

W międzyczasie na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a następnie położyć plastry pomidora grubości około 0,5 cm i przesmażyć na cebuli przez chwilę z obu stron.



 

 

 

 

 

 

Na przypieczonego bakłażana położyć przesmażony plaster pomidora razem z cebulką, położyć odrobinę sosu pomidorowego i plaster mozzarelli.


 


 

 

 

 

 

Zapiekać w piekarniku ponownie, aż mozzarella się rozpuści.

 

SMACZNEGO ! 💗


Komentarze