Fasolka z mięsem mielonym
Fasolka z mięsem mielonym
500 g fasolki szparagowej (kolor dowolny)
400 g mięsa mielonego
4 dojrzałe pomidory średniej wielkości
(lub jedna puszka pomidorów krojonych)
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
opcjonalnie ulubiona zielenina: koperek, pietruszka, oregano, bazylia
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka, cukier, zioła prowansalskie
Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki (żeby było wygodniej jeść można pociąć lub połamać na 2-3 części). Wrzucić do garnka z gotującą się wodą, dodać łyżeczkę soli i cukru. Gotować do miękkości (przez około 8-10 minut), po ugotowaniu fasolkę odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do zeszklenia.
Następnie na patelnię wrzucić mięso mielone i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso mieszać w celu jego rozdrobnienia do momentu, aż się zetnie.
Z pomidorów wykroić zdrewniałe środki i sparzyć wrzątkiem, po lekkim ostygnięciu zdjąć skórkę i pokroić w większą kostkę, dodać do mięsa (jeśli używamy pomidorów z puszki, należy wrzucić całą zawartość puszki). Doprawić przyprawami. Wymieszać. Smażyć do momentu, aż odparuje woda z pomidorów, a danie zrobi się gęstsze.
Na
koniec dodać fasolkę szparagową, w razie potrzeby doprawić i
dokładnie pomieszać, aby mięso pokryło fasolkę.
Posypać posiekaną zieleniną.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz